НОВИНИ

Възможностите за справяне с енергийната криза в ЕС обсъдиха Румен Радев и Шарл Мишел

радев обсъди шарл мишел срещата върха
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 17.10.2022
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе днес видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в рамките на подготовката на предстоящата на 20 и 21 октомври среща на върха на Европейския съюз. На заседанието на Европейския съвет в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от Румен Радев. Очаква се преди срещата Европейската комисия да предложи конкретни мерки за справянето с енергийната криза, съобщи прессекретариата на държавния глава.

В хода на разговора президентът Румен Радев посочи, че на фона на задълбочаващата се икономическа и социална нестабилност за предстоящия отоплителен сезон е важно да се гарантира енергийната сигурност за гражданите и бизнеса в ЕС.

В идващите критични месеци е необходимо държавите да поддържат енергийната си автономност и да имат възможността да използват оптимално собствените си енергийни ресурси в съответствие с настоящите европейски изисквания, заяви българският държавен глава.

Румен Радев запозна Шарл Мишел с предприетите от българските институции и служби проверки, за да се опровергаят спекулациите, обвързващи България като съпричастна към експлозията на Кримския мост. Българската държава отхвърли всички неверни твърдения за тази атака, каза още президентът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бисер Борисов да остане начело на ДАТО предлага правителството
Бисер Борисов да остане начело на ДАТО предлага правителството
Прокуратурата иска домашен арест за шофьора, който уби момиче до спирка в София
Прокуратурата иска домашен арест за шофьора, който уби момиче до спирка в София