НОВИНИ

Вечерна рокля на принцеса Даяна беше продадена за рекордно висока сума

вечерна рокля принцеса даяна беше продадена рекордно висока сума
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:51, 18.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Вечерна рокля, която принцеса Даяна носи през 1985 г., постави рекорд, като беше продадена за 11 пъти повече от първоначалната оценка на търг в Холивуд.

Черната дълга вечерна рокля от кадифе, дело на дизайнера Жак Азагури, беше продадена за 1 148 080 щатски долара на търг на "Джулиънс окшънс". Тоалетът заедно със скица беше оценен първоначално от експерти на около 100 000 щатски долара. С реално достигната цена, лотът вече е най-скъпата рокля, носена от принцеса Даяна, продадена на търг. Досега рекордът принадлежеше на вечерна рокля от 1991 г. на дизайнера Виктор Еделстийн, продадена на търг през януари за 604 800 щатски долара.

Лейди Даяна носи роклята на Азагури през 1985 г, когато е на посещение в Италия с принц Чарлз, за когото е омъжена тогава, както и през 1986 г. на концерт на Симфоничния оркестър на Ванкувър. Принцесата облича модели на Жак Азагури, докато е част от британското кралско семейство. Мароканско-британският дизайнер е автор и на булчинската ѝ рокля през 1981 г.

На търга в Холивуд беше предложена и блуза, носена от Даяна за портрета по повод годежа ѝ с тогавашния британски престолонаследник принц Чарлз пред 1981 г. Блузата от розов креп беше продадена за 381 000 щатски долара, почти четири повече от първоначалната оценка от 80 000 щатски долара.

снимки: БГНЕС

Сред тоалетите, предложени на търга, бяха рокля на "Живанши", носена от Одри Хепбърн в комедията "Шарада" от 1963 г., вечерна рокля на Глория Суонсън от "Булевард Сънсет" от 1950 г. и тоалет на Барбра Стрейзанд от 60-те години на миналия век.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа тръгва с ретро трамвай от столичния площад "Възраждане"
Дядо Коледа тръгва с ретро трамвай от столичния площад "Възраждане"
Евробарометър: Подкрепата за Украйна трябва да продължи, смятат 71% от гражданите на ЕС
Евробарометър: Подкрепата за Украйна трябва да продължи, смятат 71% от гражданите на ЕС