НОВИНИ

Вера Асенова: Ева успя да се пребори с болката и показа хъс

вера асенова ева успя пребори болката показа хъс
bnt avatar logo
от БНТ
22:20, 09.02.2022
Чете се за: 06:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Вера Асенова, която по време на Зимните олимпийски игри влиза в ролята и на гост-коментатор на БНТ, беше специален гост в предаването "Олимпийски върхове", в което коментира представянето на Ева Вукадинова и инцидентът в днешния слалом, който принуди българката да прави второ спускане в първия манш.

"Много е гадно подобно нещо да се случи точно на Олимпийски игри. Освен това Ева се наложи да кара с контузия на ръката, която получи още в първия манш на гигантския слалом. Все пак тя успя да се пребори с болката и показа хъс. Изключително неприятно е подобно нещо да се случи на Олимпийски игри. Подобни грешки са недопустими, но може би малкият стартов интервал е довел до тази грешка на организаторите. Не ги оправдавам, но се случват такива неща", коментира Асенова.

Тя добави, че Вукадинова е направила най-доброто във въпросната ситуация, тъй като е спряла, предпазвайки се от нараняване

"Най-хубавото в случая е, че Ева спря, защото можеше да се удари и нарани. Тя поне предотврати това. Лошо е, че трябваше да прави второ спускане понеже концентрацията вече е по-различна. Когато се случи нещо подобно, няма как да не си ядосан. Когато се спускаш за първи път си с една нагласа, а когато трябва да бързаш за второ спускане всичко се променя. Освен това Ева се спусна и с 20 номера по-назад, което не е без значение. Със сигурност първото ѝ спускане беше по-добро. За съжаление, тя не успя да завърши втория манш. С нейната контузия се кара много трудно, особено слалом, защото коловете се боксират и тя при всеки завой е усещала някаква болка", сподели Вера Асенова.

Състезателката в алпийските ски коментира представянето и на победителката надпреварата Петра Влъхова, донесла на страната си първи златен медал от Зимните олимпийски игри в Пекин.

"Петра Влъхова показа това, за което беше работила цяла година. Преди Олимпийските игри самата тя сподели, че е насочила подготовката си изцяло към Игрите, като дори пропусна някои от стартовете за Световната купа, което не се е случвало преди. Тя пренаписа и историята на Словакия, така че наистина това беше едно уникално представяне от нейна страна. Доминацията, която имаше в слалома просто възтържествува сега", заяви Асенова.

Тя сподели и каква според нея е основната причина за провала на Микаела Шифрин, която отпадна рано-рано във второ поредно състезание на Игрите

"Явно големите очаквания към нея ѝ попречиха да завърши и в двата дни, което е нетрадиционно за нея. Не сме свикнали тя да не завършва, а да отпадне на 5-10 секунда от надпреварата сигурно ѝ се случва за първи път. Надявам се тя да се справи с това. Нейният приятел Александър Амот Килде я подкрепи в социалните мрежи, така че се надяваме да я видим в супер-гигантския слалом. Първоначално тя беше заявила, че ще стартира във всички пет дисциплини, така че очакваме да видим какво ще реши. Олимпийските игри не се приключили още, така че тя има своите шансове. Напрежението не подминава никого. Видяхме и на Летните олимпийски игри как Симон Байлс страдаше от очакванията на всички, бих казала много повече от Шифрин. Освен това хората са свикнали Шифрин да е като робот - да печели медали и да бъде най-добрата. Макар доминацията ѝ в Световната купа вече да не е толкова изразена, всички очакват от нея винаги да печели", каза Вера Асенова.

Асенова говори още и за очакванията си към двата ни представители при мъжете в алпийските ски - Алберт Попов и Камен Златков.

"Всички имаме очаквания към Алберт. Всички се надяваме той да намери най-добрата си форма на Олимпийските игри и да покаже на какво е способен. Виждаме една невероятна конкуренция в мъжкия слалом през този сезон, така че ще бъде много тежко състезание. Стискаме палци и за Алберт, и за Камен. Камен също успя да влезе в топ 30 през този сезон, така че се надяваме и двамата да са в добра форма и да покажат това, на което са способни", заяви тя.

Накрая Вера Асенова сподели и какво е чувството отново да бъде на ските, след като в продължение на три години и половина е била с патерици вследствие на тежко падане.

Чувството да си отново на ски е неописуемо. Мечтаех за него от деня, в който паднах. Костваше ми много дни, усилия и тренировки. Три години и половина бях с патерици и много хора казваха, че съм луда и никога повече няма да се кача на ски. Това обаче вече е реалност и сега се наслаждавам на всеки един ден горе в планината.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Стефанов: Подобни неща се случват
Валентин Стефанов: Подобни неща се случват
В Швейцария разпитаха свидетелка за прането на пари от трафик на кокаин на българска наркомрежа
В Швейцария разпитаха свидетелка за прането на пари от трафик на кокаин на българска наркомрежа