НОВИНИ

ВМА с призив за безвъзмездно кръводаряване

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 23.03.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Недостиг на дарители на кръв. От Военномедицинска академия апелират към всички, които могат да помогнат, дарявайки кръв. Всеки ден пациенти от различни клиники имат нужда от преливане на кръв и кръвни продукти.

По време на тази пандемия има проблеми в осигуряването на болницата с кръв и кръвни продукти в световен мащаб не само в България, обясни проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология във ВМА.

"Хората изпитват известни притеснения да посещават трансфузинонните центрове. Уверявам ги, че сме взели всички необходими мерки, за да извършваме едно сигурно и безопасно кръводаряване. Нека не забравяме, че има много пациенти с тежки заболявания, които се нуждаят от лечение с кръв и кръвни биопродукти", каза проф. Попов.

Той призова всички здрави български граждани от 18 до 65 години да даряват редовно кръв, за да решаваме проблемите заедно.

Кандидат донорите трябва да знаят, че ще им бъде извършен преглед от лекар. Когато всичко е в границите на нормата, те ще бъдат допуснати до кръводаряване.

Хора, които са се ваксинирали срещи COVID-19 или грип, могат да даряват, но трябва да изчакат 28 дни след втората апликация.

Хората преболедували ковид също могат да даряват, но при тях има допълнителни изисквания. Те трябва да се явят в Кръвния център, да попълнят специален въпросник.

"Ще им бъдат взети кръвни проби за антитела, пълна кръвна картина и биохимия и тогава преценяваме дали са подходящи за даряване на кръвна плазма", уточни проф. Попов.

Който има желание, може да дари кръв от 8.00 до 16.00 часа в кръвния център в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина великата и неповторима Татяна Лолова
Почина великата и неповторима Татяна Лолова
В края на седмицата ни очаква затопляне
В края на седмицата ни очаква затопляне