НОВИНИ

Водещият на Би Би Си Хю Едуардс постъпи в клиника след секс скандала

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:05, 13.07.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Скандал разтърси Острова - най-популярният водещ на теливизионни новини във Великобритания Хю Едуардс е човекът, за когото от седмица се твърди, че е плащал на непълнолетен за еротични снимки. Съпругата на водещия обяви, че той е постъпил в психиатрична клиника.

В петък таблоидът "Сън" публикува скандалното си разследване, но не разкри името на обвинения журналист. Минути след като британската полиция съобщи, че няма извършено криминално деяние, съпругата на Едуардс разбули мистерията и съобщи, че именно той е в центъра на сексскандала. Ударът за БиБиСи е огромен, защото досега именно Хю Едуардс олицетворяваше ценностите на най-авторитетната обществена медия в Европа.

Водещ на най-важната емисия новини на BBC - тази в 22:00. Лице за обществената телевизия по време на всички важни събития - избори, Брекзит, кралски сватби, погребения и юбилеите на кралицата. Роденият в Уелс 61-годишен Едуардс е звездата на BBC. Човекът, който вдъхва най-много доверие на зрителите и който "влиза в домовете им" от екрана вече близо 40 години. Той е и този, който през септември съобщи за смъртта на Елизабет II.

Водещ на студиото за погребението ѝ, коментатор на коронацията на Чарлз III, на първия парад за рождения му ден, а в сряда, когато беше последната му поява на екрана - командирован в Шотландия за визитата на краля.

Всичко се променя в петък, когато таблоидът "Сън" публикува статия с обвинения към неназован водещ от BBC. Според британско семейство, докато детето им е било на 17 години, журналистът му е платил около 35 000 паунда в замяна на снимки с еротично съдържание. Вестникът не представи доказателства. В последвалите дни с медиите се свърза младежът, който определи твърденията на майка си като "измислица" и допълни, че от "Сън" никога не са го търсили за коментар. Адвокатът на водещия казва, че клиентът му е невинен. BBC съобщи, че води вътрешно разследване. Разследване имаше и от полицията, която не откри доказателства за престъпление. Дни след началото на скандала съпругата на Хю Едуардс обяви, че той е въпросният водещ и допълни, че е постъпил в психиатрична клиника. От две десетилетия звездата на BBC страда от депресия.

"Знам, че Хю искрено съжалява, че толкова много негови колеги бяха засегнати от спекулациите, които се тиражират в медиите. Надяваме се, че с това изявление ще сложим край на това."

Водещият е временно отстранен от работа, но не е подавал оставка. Според юристи, сега "Сън" - част от империята на Рупърт Мърдок, е заплашен от съд.

"Ако бъде доказано, че твърденията им за Хю Едуардс са неверни, това може да има сериозни последствия за "Сън", заяви Матю Гил, адвокат по медийно право.

Медиите на Мърдок са в пряка конкуренция с BBC и подобен удар по престижа и доверието към обществената телевизия би могъл да им донесе дивиденти. Но потенциалното съсипване на кариерата на Хю Едуардс може би ще им коства и огромна сума за компенсация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онс Жабер е на втори пореден финал на Уимбълдън след обрат срещу Сабаленка
Онс Жабер е на втори пореден финал на Уимбълдън след обрат срещу Сабаленка
ВАС отмени решението за отнемане на лиценза на КТБ
ВАС отмени решението за отнемане на лиценза на КТБ