НОВИНИ

Военните министри от НАТО се договориха за обща европейска противовъздушна отбрана

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:18, 13.10.2022
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

14 държави, сред тях и България, се договориха днес да създадат т.нар. европейски въздушен щит - система за противовъздушна отбраната чрез общи обществени поръчки. Все още няма конкретни срокове, нито избрани доставчици.

България също се надява да участва в производството, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов, който участва в срещата.

"Няма избрани конкретно системи, но опитът, който имаме, показва, че такива системи има в САЩ и Израел. Хубавото в тази ситуация е, освен общото придобиване, желанието на европейските партньори е те да бъдат произвеждани в Европа, т.е., ние също да имаме наш принос в производството на тези системи", каза министърът.

По повод опитите за замесване на България във взривяването на Кримския мост от страна на руските служби, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира, че срещу страната ни има хибридна атака, която цели да злепостави България, но няма пряка заплаха за въвличането ни във военен конфликт.

Той смята, че в момента Русия представлява риск за националната ни сигурност, но няма опасност от замесването на страната ни във военен конфликт, нито има опасност от атаки срещу критичната инфраструктура у нас.

Ако България бъде заплашена, това ще означава задействането на член 5-и от Договора на НАТО, а според служебния военен министър Русия едва ли иска това. На приключилата днес среща военните министри от Алианса обещаха още помощ за Украйна.

Опитите на Русия да замеси България във взривяването на Кримския мост не са били обсъждани на срещата на военните министри от НАТО.

"Да, ние участваме в един спор в момента. Нашите служби, доколкото ми е известно, казват, че този камион не е бил в България, отсрещната страна казва "да". Хибридните атаки са изключително важно нещо и те гледат да постигнат своите цели. В случая целите, които си поставят, е да злепоставят България, не е нещо друго".

БНТ: Но България е единствената натовска държава, която се споменава, тоест целенасочена атака срещу България?

Димитър Стоянов: Хибридната атака е видима и резултатът е представянето на България в лоша светлина. Но едва ли това би въвлякло страната ни в конфликт. Аз не бих прогнозирал такова нещо.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза след срещата, че съюзниците са се разбрали да доставят на Украйна съвременни системи - артилерия, противовъздушна отбрана и бронирани превозни средства.

"Благодаря на всички съюзници за значителния им принос и ги призовавам да продължат помощта си. Ние също така предоставяме гориво, зимно облекло и медицински консумативи, като част от всеобхватния пакет с помощ на НАТО. Съгласно този пакет НАТО скоро ще достави на Украйна оборудване за борба с дронове. Със стотици устройства за заглушаване на дронове, които могат да помогнат за неутрализиране на руските и ирански дронове. И за защита на украинския народ и критичната инфраструктура", заяви той.

Според Столтенберг НАТО приема сериозно ядрените заплахи на Путин, но не се страхува. Той предупреди, че всяко използвате на ядрено оръжие би променило фундаментално природата на конфликта и би имало тежки последици. Следващата седмица съюзниците от НАТО ще проведат отдавна планираното учение за ядрено възпиране. Целта е да се гарантира, че ядрените способности на Пакта остават безопасни, сигурни и ефективни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорките ни научиха пътя си към медалите на Европейското в Будва
Боксьорките ни научиха пътя си към медалите на Европейското в Будва
Анди Мъри отстрани Алехандро Фокина за място в четвъртфиналите на турнир в Хихон
Анди Мъри отстрани Алехандро Фокина за място в четвъртфиналите на турнир в Хихон