НОВИНИ

Временно се отлага депортирането на Новак Джокович

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:40, 14.01.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сагата "Джокович" продължава. Три дни преди началото на Откритото първенство на Австралия австралийският министър на имиграцията анулира визата на сръбския тенисист. Адвокатите му обжалваха и временно депортирането на Новак Джокович е отменено.

Около 23.00 часа българско време той трябва да се яви пред австралийските имиграционни власти, а в неделя - пред съда. Турнирът започва в понеделник.

Новак Джокович ще бъде задържан в събота сутринта след разговор при имиграционните власти

Последни часове на свобода за Джокович. След изслушването от имиграционните власти тенисистът трябва да бъде изпратен в имиграционен център. След четиридневно обмисляне министърът на имиграцията използва личното си право да анулира визи. Направи го в 18 часа местно време. Като мотив за решението си посочва - здравни и законови съображения и интереса на обществото.

Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

Освен депортиране на тенисиста може да бъде наложена 3-годишна забрана за получаване на виза. 45 минути след като стана ясно, че визата е повторно анулирана адвокатите на Джокович бяха готови с жалбата. А три часа по-късно двете страни се явиха на изслушване в съда. Според социологическо проучване около 80 процента от австралийците одобряват депортирането на тенисиста.

Премиерът на Австралия определи като правилно решението за анулирането на визата на Джокович

С бурни реакции и смесени емоции в Сърбия следят сагата.

"Девет пъти е печелил в Мелбърн. А сега го изритаха. Те са откачили", споделя фен на тенисиста.

"За нас той е идол. Но правилата трябва да се спазват", смята друг фен на Джокович.

В света на тениса емоциите също са смесени.

"Няма да нападам Новак, докато той е паднал. Това, което искам е проблемът да се разреши. Моето убеждение е, че трябва да насърчавам хората да се ваксинират, но всеки сам трябва да взема решението си. Но за Австралия се знае, че за да влезеш, за да се състезаваш, трябва да си ваксиниран. Очевидно е, че повечето играчи са го направили", заяви тенисистът Анди Мъри.

Джокович пристигна в Австралия с надеждата, че ще спечели турнира за 10-и път. Но решението дали ще остане в страната и дали ще може да участва в състезанието се отлага за неделя. Най-вероятно делото ще се гледа от същия съдия, който в понеделник поднови визата на Джокович.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Гласът на Америка" коригира статията с т.нар. "македонско малцинство"
"Гласът на Америка" коригира статията с т.нар. "македонско малцинство"
Тайбе Юсеин надви Биляна Дудова в шампионския дуел
Тайбе Юсеин надви Биляна Дудова в шампионския дуел