НОВИНИ

Временно се преустановява имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на "Астра Зенека"

временно преустановява имунизацията covid ваксината астра зенека
bnt avatar logo
от БНТ
13:43, 12.03.2021
Чете се за: 01:15 мин.
Здраве
Слушай новината

Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител"Астра Зенека". Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа "Астра Зенека" - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гюндоган отново е №1 във Висшата лига
Гюндоган отново е №1 във Висшата лига
Александър Георгиев беше заменен във втори пореден мач в НХЛ
Александър Георгиев беше заменен във втори пореден мач в НХЛ