НОВИНИ

Ямпил - оцеляла от войната в Украйна мечка, намери нов дом в Шотландия

Мечокът е кръстен на името на селището в Донецка област, където е намерен

мечока Ямпил
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:40, 22.01.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Историята на мечока Ямпил, намерен сред руините на изоставена зоологическа градина в Източна Украйна няколко месеца след нахлуването на Русия през 2022 г., който пристигна в новия си дом в Шотландия, е история за късмет, спасение и доброта.

Косматият 12-годишен симпатяга - "спокоен и мил индивид" според новите му домакини, е представител на вида Азиатска черна мечка (Хималайска мечка). Предвид факта, че малко животни се евакуират от зоопаркове в Украйна и че е сред малкото оцелели от 200-те животни в зоопарка, Ямпил наистина е голям късметлия.

Мечокът е кръстен на името на селището в Донецка област, където е намерен.

След спасяването му за животното се грижи белгийска благотворителна организация, преди Ямпил да поеме на над 12-часово, 700-километрово пътуване до новия си дом в зоологическата градина "Файв Систърс" на около 32 км западно от шотландската столица Единбург.

Гледачите са оптимисти, че животното ще се възстанови бързо след описаното от тях като "доста сложно" нощно пътуване до Шотландия от Дувър. Те споделят, че мечокът изглежда "спокоен" и скоро след пристигането си вече е похапвал любимата си храна - краставици.

"Времето ще покаже, но той изглежда забележително спокоен, изключително хладнокръвен и вече се храни. Ямпил излиза от клетката си, яде, пие и се отпуска - това е хубаво да се види и ние наистина се надяваме да продължи в същия дух", разказва Адам Уелш, ръководител на образователния отдел на зоопарка.

Въпреки всичко животното ще бъде наблюдавано внимателно, за да се види дали не проявява проблеми, подобни на посттравматично стресово разстройство след престой във военна зона.

Сега Ямпил е настанен във временно заграждение, докато служителите наблюдават дали ще изпадне в торпор - състояние, подобно на хибернация през зимата.

Гъстата козина и карикатурните уши на косматия украински бежанец Ямпил вероятно ще го направят любимец в шотландския зоопарк, който преди това е предоставял дом на мечки от пътуващи циркове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските национали ще играят срещу Танзания и Азербайджан в дебютното издание на турнира FIFA Series
Българските национали ще играят срещу Танзания и Азербайджан в дебютното издание на турнира FIFA Series
Европейският шахматен съюз прие Българската спортна федерация по шахмат за свой пълноправен член
Европейският шахматен съюз прие Българската спортна федерация по шахмат за свой пълноправен член