НОВИНИ

Японският премиер: Шиндзо Абе е в много тежко състояние

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:19, 08.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
По света
шиндзо абе подаде оставка здравословни причини
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бившият японски премиер Шиндзо Абе е в много тежко състояние, след като беше прострелян по време на предизборно събитие. Лекарите се борят за живота му. Нападателят е задържан.

Безпрецедентната за Япония атака шокира страната. Бивши и настоящи световни лидери изразиха загриженост за състоянието на Абе. Правителството създава кризисен щаб, а министър-председателят поиска от всички членове на кабинета да се върнат в Токио.

Около 11.30 ч. местно време, Шиндзо Абе произнася реч в град Нара на предизборно събитие преди насрочения за неделя парламентарен вот. Внезапно се свлича на земята. Според очевидци е прострелян в гърба. Изстрелите са два. Ранен е във врата и в лявата част на гръдния кош.

Първоначалната информация е противоречива - част от твърденията са, че той не дава признаци на живот, но според други е бил в съзнание, преди да бъде откаран в болница в тежко състояние. В Туитър бивш губернатор на Токио съобщи, че 67-годишният Шиндзо Абе е получил сърдечен арест. Малко по-късно японският премиер Фумио Кишида потвърди:

"Тази сутрин в префектура Нара, бившият министър-председател Абе беше прострелян и състоянието му е тежко. В интензивно отделение се борят за живота му. Моля се от дъното на душата и сърцето си животът на бившия премиер Абе да бъде спасен".

На местопрестъплението е задържан 41-годишен мъж, бивш военен, който според местни медии извършил атаката със самоделно оръжие. Заподозреният за атаката казал на полицията, че е недоволен от политиката на Абе и затова искал да го убие.

"Каквито и да са причините, подобен варварски акт е неприемлив и ние остро го осъждаме. Ще вземем всички възможни мерки във връзка със случая", заяви Хирокадзу Мацуно, главен секретар на японското правителство.

Подобни нападения са изключителна рядкост в Япония. Страната има едно от най-строгите законодателства по отношение на огнестрелните оръжия. Още по-малко са атаките срещу политици. През 2007 г. кметът на Нагазаки е застрелян от човек на мафията. През 1960 г. по време на реч лидерът на японската социалистическа партия е убит от крайнодесен активист. През 2014 г. са регистрирани едва шест смъртни случая, причинени от оръжие. За сравнение, през същата година в САЩ те са били повече от 33 хиляди.

"Изненадан съм. Не съм очаквал подобно нещо да се случи в Япония, затова бях стъписан. Той беше премиер със свое мнение и затова се чувствам тъжен и се надявам да оцелее", каза Коки Такада, IT специалист.

67-годишният Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият премиер на страната. Ястреб в политиката, по време на управлението преосмисли пацифистката следвоенна конституция на Япония. Икономическата му политика, наречена "Абеномика", включваше смело парично подпомагане и фискални разходи. Абе е и първият премиер на Япония, посетил България по време на българското председателство на ЕС през 2018 г. Оттегли се от поста през 2020 г. по здравословни причини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На първо четене: Парламентът вдигна прага на регистрация по ДДС на 100 000 лв.
На първо четене: Парламентът вдигна прага на регистрация по ДДС на 100 000 лв.
България с трета поредна загуба на Европоейския шампионат по хандбал за младежи
България с трета поредна загуба на Европоейския шампионат по хандбал за младежи