НОВИНИ

Явор Гечев: 250 млн. евро са отпуснати по ПВУ за иновации и енергийна ефективност

отпуснаха 250 милиона евро енергийна ефективност
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 09.12.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

250 милиона евро са отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост, като в него са заложени специфични мерки по отношение на иновации и енергийна ефективност. Това заяви в Русе служебният министърът на земеделието Явор Гечев.

Той присъства на откриването на международното изложение на местни продукти. Министър Гечев добави, че за първи път от много години насам се е работило по подадените проекти през същата година, като са обработени над 4000 проекта.

Вече е приет и нов устройствен правилник на Държавен фонд "Земеделие", който дава възможност да бъдат назначени още 130 човека, които да следят за спазването на изискванията по новите европроекти. За тях ще започне мащабна разяснителна кампания от началото на идната година.

"След Нова година министерството се изнася буквално от министерството и тръгваме на информационни кампании навсякъде, за да може да се разберат всичките инструменти. В новия програмен период проектите са много повече. И се надявам фермерите да възприемат и да разберат новите неща. Те не са лесни - европейската политика, тя е вече много по-зелена. Ако дотук си вземал някакви пари и си свикнал по този начин да ги взимаш, този път, за да се постигнат всичките нива на финансиране, трябва доста повече екология - едно от нещата, които правят земеделските производители и тя вече не е доброволна", обясни още служебният министър на земеделието.

Автор: Екип на БНТ-Русе

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гълъб Донев пред НС: Проверките показват, че България покрива всички критерии за Шенген
Гълъб Донев пред НС: Проверките показват, че България покрива всички критерии за Шенген
Видеоиграта, която Мъск свърза с Белоградчик, стана игра на годината
Видеоиграта, която Мъск свърза с Белоградчик, стана игра на годината