НОВИНИ

Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петричек

захариева среща чешкия колега томаш петричек
bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 09.07.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Политика

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия до 10 юли по покана на министъра на външните работи Томаш Петричек, съобщиха от министерството на външните работи.

Тази година България и Чехословакия отбелязват 100 години от установяването на дипломатическите си отношения.

В четвъртък двамата външни министри ще обсъдят двустранните отношения и актуални теми от европейските дневен ред, сред които преодоляването на последиците от пандемията от COVID-19, Многогодишната финансова рамка 2021 -2027 г., Фондът за възстановяване.

По време на визитата си Екатерина Захариева ще разговаря още с министър-председателя Андрей Бабиш и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек. По-късно Екатерина Захариева и Томаш Петричек ще открият в Българския културен институт в Прага изложбата „Българските чехи“, посветена на известни чехи, допринесли за развитието на България.

В Чехия живеят 15 000 българи, а в Прага се намира и единственото пълноформатно българско училище зад граница „Петър Берон“, открито преди повече 70 г. У нас през 1949 г. е открит първият чешки културен център зад граница. Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петричек беше на официално посещение в България през ноември 2019 г

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Новаков: Надеждите ни за пакет "Мобилност" са в Европейската комисия
Андрей Новаков: Надеждите ни за пакет "Мобилност" са в Европейската комисия
Лисици тормозят жителите на силистренски села
Лисици тормозят жителите на силистренски села