НОВИНИ

Заловиха най-издирвания наркотрафикант в Колумбия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:08, 24.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

В Колумбия беше заловен най-издирваният наркотрафикант и лидер на най-голямата престъпна групировка. Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел, е задържан след мащабна съвместна операция на колумбийската армия, въздушните сили и полицията. Властите определиха задържането му като тежък удар върху организираната престъпност в страната.

Заловен е наркобаронът Отониел, за когото колумбийското правителство обяви награда от 800 000 долара, а САЩ предложиха 5 милиона долара за откриването му.

Колумбийската полиция е провела сателитна операция в сътрудничество със службите на САЩ и Великобритания. При акцията, при която е загинал полицай, са мобилизирани 500 служители на силите за сигурност, подкрепени от 22 хеликоптера.

"Това е най-големият удар срещу наркотрафика в Колумбия през този век. Този удар е сравним единствено с краха на Пабло Ескобар през 90-те", заяви президентът на Колумбия Иван Дуке.

50-годишният Отониел е лидер на Клана на Залива. Един от най-мощните наркокартели в Колумбия разполага с повече от хиляда въоръжени мъже, повечето бивши членове на крайнодесни паравоенни групировки, и има присъствие в 10 от 32-те колумбийски провинции.

Според властите, освен с наркотрафик, Кланът се занимава с нелегален добив на полезни изкопаеми и е отговорен за заплахи и убийства на общностни лидери в цялата страна.

При операция през 2016 г. са ликвидирани или арестувани десетки от хората на Отониел. Това принуждава наркобарона да бъде постоянно в движение, за да не бъде открит.

През 2017-а година той съобщава във видеообръщение, че ще се предаде, но това така и не се случва. През март е заловена сестрата на Отониел - тя е екстрадирана в САЩ, за да бъде съдена по обвинения в наркотрафик и пране на пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екологична жп линия свързва Лондон и Единбург
Екологична жп линия свързва Лондон и Единбург
Казийски и Тренто детронираха Перуджа, Цветан Соколов с успех в Русия
Казийски и Тренто детронираха Перуджа, Цветан Соколов с успех в Русия