НОВИНИ

Защо Русия въведе електронни повиквателни за мобилизация

Какво се случва на фронта - анализ на Камен Невенкин

 Камен Невенкин
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 15.04.2023
Чете се за: 14:32 мин.
Европа
Слушай новината

За добрите и лошите новини

Ще започна доста банално – имам една лоша и една добра новина. Както си му е редът, ще сервирам първо лошата – ако не възникнат т.нар. "непредвидени" обстоятелства, то Владимир Путин, сегашният некоронован цар на Русия, ще управлява още дълго. Или поне така твърди генетичната му карта. Съдете сами – дядо му, Спиридон Иванович Путин, доживял до достолепната възраст от 86 години.

Майка му, Мария Ивановна Путина, обитавала този свят цели 87 години, а баща му, Владимир Спиридонович Путин, неин връстник, даже успял да я надживее с цяла година. Ако следваме логиката, то кремълският властелин, за чието лично благополучие всяка година се хвърлят милиарди, би трябвало да отпразнува поне 90-ят си рожден ден.

Очевидно и самият той се е прицелил натам, защото, ако си спомняте, през 2021 г. прокара закон, който би му позволил да управлява до 2036 г. За да стане това факт, обаче, трябва да бъде изпълнено едно „мъничко“ условие – в никакъв случай да не губи войната в Украйна. Защото ако това се случи (а е очевидно, че нещата вървят точно натам), то никой в Русия няма да му го прости.

Толкова хора с амбиции да се наместят трайно във властта, били те от непосредственото му бандитско обкръжение, регионални лидери или пък дисиденти-опозиционери, му точат ножа в буквалния и преносния смисъл на думата, че когато наближи неизбежният му край или ще го отстранят по един или друг начин, или просто ще го доставят лично в Хага.

И именно за това копнеещият да живее вечно Владимир Владимирович ще се стреми да продължи войната максимално дълго. Да речем докъм 2040 г. При това с всички възможни средства (с изключение на тези, които биха довели до преждевременната му смърт, като ядрените оръжия, например). Той е като хищна акула, която умира в момента, в който спре да се движи.

Перпетум мобиле или просто вечна мобилизация

Дали Путин е точно акула или не е въпрос на философско-медицински дебат, но той определено е наясно как да удължи безкрайно една война. Да си го кажем направо – като редовно я захранва с жива плът, за да може месомелачката в Донбас да не спира нито за миг.

Дълго време се дискутираше дали ще има нова голяма мобилизационна вълна (след като 300 000 бяха призовани „под знамената“ през септември м.г.) и ето че тази седмица получихме окончателния отговор. И той в никакъв случай не е утешителен – да, ще има и тя на практика ще трае вечно. Или поне докато самодържецът Путин е на власт.

Думата (руският парламент) прие закон и според него всеки който подлежи на военна служба може да получи повиквателна по електронен път, при това без да е нужно потвърждението на получателя. Ако не се яви в определения срок в посочения пункт ще бъде приравнен към престъпниците бегълци.

Както се казва, „На печелившите – честито!“. А на разработилите закона безспорно трябва да се присъди някаква научна награда, макар и в категорията „Най-зловеща иновация“, защото на практика изобретиха вечния двигател. За съжаление, той ще произвежда само смърт.

Начинът, по който бе приет въпросният законодателен акт (известен като Закон за електронните повиквателни) нагледно показва, че към ден днешен в Русия парламентарната демокрация отсъства дори и формално. На депутатите им бяха дадени около час и половина да го изчетат (60 страници!), след което се пристъпи към гласуване.

Плахите опити за протест от страна на отделни народни представители бяха набързо потушени, а на най-настоятелният от тях (Алексей Куриний от Комунистическата Партия на РФ) председателят на парламента Володин предложи „да напише заявление за оставка“ и да отиде на фронта, защото „саботира решенията на Държавната Дума“. Както се казва – без коментар. Или просто демокрация по руски. В крайна сметка всичко мина тихо и кротко и законът обричащ на сигурна смърт огромен брой млади мъже бе приет с 394 гласа при един въздържал се.

А сега малко детайли по закона, който е толкова абсурден, че на практика няма аналог в съвременния свят.

Повиквателната се счита за получена, когато:

- Е връчена лично срещу подпис

- Доставена чрез препоръчано писмо

- След известие в „Госуслуги“ (информационен портал управляван от държавата)

- Седем дена след публикуване на съобщение в специалния регистър за повиквателни

След получаването й се забранява напускането на страната.

В случай, че до 20 дни известеният не се яви в съответния пункт, на него ще му бъде забранено да:

- Извършва самостоятелна стопанска дейност

- Да регистрира недвижимо имущество

- Да регистрира автомобил или да го управлява

- Да взима кредит

Напълно логично, няколко по-будни граждани на РФ изразиха в интернет своите протести, а анализатори с ясно изразена обществена позиция акцентираха върху конфликта на закона с други юридически документи с подобна тежест, например с Гражданския кодекс, който повелява, че получателят на такъв род известие трябва собственоръчно да удостовери уведомлението си с подпис. (Последното ми бе потвърдено в петък в личен разговор с мой познат, пенсиониран московски юрист). Това, обаче, няма да промени нищо, нито пък някой ще дръзне да оспорва закона в Конституционният Съд, където Путин държи всички магистрати на къса каишка, подобно пудели разхождани в парка.

Какви са шансовете на обикновения руснак да избегне изпращането си на фронта за момента? Не са много големи, но все пак ги има. Преди всичко, на всяка цена трябва да избягва явяването си в мобилизационния пункт, което към момента все още би му донесло само парична глоба. (Отклоняването от военна служба засега не инкриминирано в руския наказателен кодекс.)

Освен това потенциалните смъртници все още разполагат с малко време за да се измъкнат от Русия, защото законът капан тепърва трябва да бъде подписан от Путин и чак тогава ще влезе в сила. Да, навярно след такова бягство те ще загубят цялото си движимо и недвижимо имущество (както бе посочено по-горе, бегълците няма да имат възможност да сключват никакви нотариални сделки), но поне ще останат живи.

Въпреки че перпетум мобиле мобилизацията на пръв поглед изглежда като инициирана от Путин, идейният ѝ баща е съвсем друг, но не по-малко зловещ персонаж – генерал-полковник Андрей Картаполов. Най-вероятно никога не сте чували за него, но в момента той оглавява комитета по отбраната към Думата. Това, което най-вероятно не ви е известно, са тъмните страни на личността му.

Там ще откриете нелицеприятни факти като съучастието му в свалянето на малайзийския Боинг в небето на Донбас през 2014 г., а също че до неотдавна е възглавял Главното политическо управление на руската армия, т.е. че лично е отговарял за промиването на мозъците на военнослужещите, както и за надъхването им срещу Украйна и НАТО. Освен това в задължението му се включвало и завършването на армейският църковен храм в покрайнините на Москва, на чийто стенописи мъдрят ликовете на такива „светци“ като Сталин, настоящият министър на отбраната Шойгу и Путин, разбира се.

Картаполов е много горд с „отрочето“ си и неотдавна се похвали в един от официалните ТВ канали, че руската държава разполага с „най-модерната и напредничава система за мобилизационно разгръщане“ и че „всички врагове на Русия“ едновременно ѝ завиждат и я ненавиждат за това. По принцип не е ясно кой за какво точно завиждал и ненавиждал Русия в наши дни, но е категорично доказано, че склонният към издевателства руски генерал искрено и трайно ненавижда гейове, Запада, НАТО и целия „либерален спектър“.

Макар и дълбоко зловещ по своята същност, законът за електронните повиквателни би трябвало да бъде изключително ефективен. Спомнете си каква паника настъпи в Русия миналата есен, когато беше обявена „частичната военна мобилизация“. Станахме свидетели на масово бягство зад граница на стотици хиляди млади хора, най-вече интелигентни и добре образовани.

Освен това тук и там започнаха да избухват бунтове срещу централната власт, предимно на религиозна и етническа основа. Да не говорим, че след като с триста зора успяха някак си съберат желаната бройка, се оказа, че т.нар. „чмобики“ нито има с какво да бъдат облечени и обути, нито има къде да бъдат настанени, да не говорим за модерно въоръжение. За капак на всичко, и децата вече знаят, че РФ не разполага с достатъчен брой модерни полигони за обучение на войски и страда от хронична липса на младши командири, които да ги ръководят.

С новия закон обаче повечето от тези проблеми най-вероятно ще останат в миналото. Вече нещата ще протичат скрито, няма да се набиват на очи и всичко ще бъде „на час по лъжичка“. Какво имам в предвид? Ами, например, представете си за миг, че сте руски генерал отговарящ за района на Ухледар. В последните два месеца сте загубили в поверения ви сектор приблизително 6000 души.

Съответно се свързвате с когото трябва и настоявате за след три месеца да получите между 6000 и 10 000 човека попълнение. На някой друг командир, отговарящ за не толкова активен участък, пък ще са му нужни не повече от 500 резервисти. Той също ще си изпрати заявката по съответния канален ред и рано или късно те ще пристигнат. И така може да продължи с години. Не ще има бунтове, нито ще се набиват на очи отдавна неразрешени проблеми. И така може да продължи с години.

Анализатори следящи отблизо развоя на социалните процеси в руското общество не пропуснаха да споменат и още една вероятна причина за приемането на абсурдния закон. Според тях Путин е искал да покаже на враговете си от Запада, че е готова да воюва колкото е нужно, ако трябва и десетилетия, само и само за да стане на неговата. Като се замислим в това има резон, но лично според мен едва ли това е бил основният мотив.

Снимки: БГНЕС

Според Картаполов сегашният мобилизационен ресурс на руската държава е около 34 милиона души. Това са страшно много хора и ако ги разпределим по години и сметнем предполагаемите загуби на бойните полета в Украйна, то при всички случай би трябвало да им стигнат на руснаците да додрапат до мечтаната от Путин 2040 година без да се налага да обявяват капитулация както през 1918 г. У мен обаче напират два въпроса – какво ще се случи със самия Путин ако все пак наистина се опита да царува още толкова дълго време и какво ще представлява Русия когато това царуване приключи. На първия въпрос нямам ясен отговор. За втория обаче съм сигурен, че тя ще се докарала до такова състояние като държава, че никога повече няма да е в състояние да заплашва, напада и ограбва съседите си. И това май е добрата новина, за която споменах в началото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова изведе България до втора победа над Турция и пето място в турнира "Били Джийн Кинг къп"
Изабелла Шиникова изведе България до втора победа над Турция и пето място в турнира "Били Джийн Кинг къп"
Даниил Медведев се отказа от участие на турнира в Барселона
Даниил Медведев се отказа от участие на турнира в Барселона