НОВИНИ

Заустване на отпадни води в р. Девинска причинило измирането на риба

заустване отпадни води девинска причинило измирането риба
bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 07.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Заустване на отпадни канализационни води в р. Девинска е предизвикало измиране на риба, съобщиха от РИОСВ - Смолян. Ще бъдат наложени административно-наказателни мерки, като видът на санкцията ще бъде уточнен след анализ на пробите от речните води, като резултатите от изследванията се очакват в началото на следващата седмица.

На 4 август 2023 г. е бил подаден сигнал за открита мъртва риба по течението на река Девинска в района на гр. Девин, като веднага на място е била изпратена дежурна оперативна група от РУ - Девин, както и служители на РИОСВ, гр. Смолян и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Направен бил лабораторен анализ на водата.

По данни на РИОСВ източник на замърсяването е фирмата за бутилиране на минерална вода "Девин" ЕАД, която незаконно заустила отпадъчни води в река Девинска.

Причината е подмяна на помпи, в следствие на което отпадъчните води от дейността на предприятието не се изпомпват до канализационната мрежа на град Девин. Заустените отпадъчни води са от производствената дейност на предприятието и с битово-фекален характер – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията.

Незабавно са предприети мерки за преустановяване на нерегламентираното заустване, като за допускането му срещу фирмата ще бъдат наложени административно-наказателни мерки, съобщават още от екоинспекцията в Смолян.

Междувременно в официална позиция от "Девин" ЕАД изразиха съжаление за случилото се и ще подпомогнат зарибяването на засегнатия участък.

Снимки и текст: Величка Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е мъж, проявил жестокост към куче
Задържан е мъж, проявил жестокост към куче
Домашното насилие да се наказва и при интимна връзка, прие на първо четене НС
Домашното насилие да се наказва и при интимна връзка, прие на първо четене НС