НОВИНИ

Зеленски: Украйна е готова за членство в НАТО

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:25, 01.06.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
зеленски украйна готова членство нато
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна е готова за членство в НАТО и през есента очаква и положително решение за присъединяването на Киев към Европейския съюз. Зеленски участва в срещата на Европейската политическа общност в Молдова.

"Спокойствието и мирът тук са в остър контраст с войната, която се води край границата ни, най-големият военен конфликт след Втората световна война. Война, която избра да води Русия. Война, която ни обединява в желанието да възстановим мира на нашия континент", заяви Мая Санду, президент на Молдова.

"Всяка европейска държава, която граничи с Русия и не иска Русия да я разкъса, трябва да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО. И има само два начина да стане това: Или открита война, или пълзяща руска окупация. Виждаме какво се случва в Беларус. Виждаме какво се случва в Грузия. През юли, на срещата на върха на НАТО, Украйна има нужда от ясна покана за членство в Алианса и гаранции за сигурността си по пътя към членство в НАТО, заедно с приемането ни в Европейския съюз", допълни украинският президент Володимир Зеленски.

Зеленски вече се срещна с премиерите на Северна Македония и Албания. Във форума участват над 40 държавни и правителствени ръководители, както и председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Европейския парламент Роберта Мецола, както и на Европейския съвет Шарл Мишел. България е представена от президента Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов: Ще се боря да съм в челото в Барселона
Никола Цолов: Ще се боря да съм в челото в Барселона
Гергана Топалова достигна до четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Словения
Гергана Топалова достигна до четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Словения