НОВИНИ

Жаргонът от срещата за климата в Глазгоу

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:02, 05.11.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
жаргонът срещата климата глазгоу
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Наред с дискусиите и решенията, срещата за климата в Глазгоу се отличава с лексика, която често е неразбираема за широката публика. За улеснение редица медии публикуват лексикони с акроними и термини, свързана с темата за климатичните промени.

Най-голяма популярност доби възклицанието "бла-бла-бла", което не се нуждае от пояснение. С него още в края на септември младата активистка Грета Тунберг определи обещанията на политиците да се справят с климатичната криза.

"Няма повече бла-бла-бла, няма повече експлоатация на хората, природата и планетата" - каза Тунберг в Глазгоу и добави, че промяната ще бъде осъществена не от политиците, а от "хора, които показват лидерство".

Иначе загадките започват още с названието на срещата COP26. То означава 26-а конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК).

Акронимът NDC - на български НОП, означава Национално определен принос. В него са посочени усилията на всяка държава за намаляване на вредните емисии. Те са част от задълженията, поети в Парижкото споразумение за климата, подписано в края на 2015 г.

Въздействието на човека върху промените в климата на планетата се определя с термина "въглероден отпечатък". Той зависи от нашите дейности и продуктите, които използваме. Изчислено е, че при пътуване със самолет се отделят 285 г въглероден диоксид на километър в сравнение със 104 г за автомобил и 14 г за влак.

При нулев въглероден отпечатък ще се постигне "въглеродна неутралност", т.е. нулеви емисии на въглероден диоксид и други парникови газове. Парижкото споразумение за климата предвижда тази цел да бъде осъществена до средата на този век.

С иначе стандартния термин "загуби и щети" в случая се обозначават необратимите увреждания, причинени от климатичните промени. Те включват изчезване на територии заради покачването на морското равнище и засоляване на почвите, които стават необработваеми.

Eкстремните климатични условия са фактор и за принудителна миграция на хора. Проблемът с климатичните бежанци е една от обсъжданите теми в Глазгоу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Иванов остана на 12 стотни от медалите на 200 метра бътерфлай на Европейското в Казан
Антъни Иванов остана на 12 стотни от медалите на 200 метра бътерфлай на Европейското в Казан
КНСБ: Със 17% ръст на минималната заплата в България няма да има работещи бедни
КНСБ: Със 17% ръст на минималната заплата в България няма да има работещи бедни