НОВИНИ

Женският национален отбор на България по волейбол запази мястото си в Лигата на нациите

женският национален отбор българия волейбол запази мястото лигата нациите
bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 02.07.2023
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Женският национален отбор на България запази мястото си в Лигата на нациите. Въпреки че не успя да победи рано сутринта Сърбия и загуби с 2:3, прекият ни съперник Хърватия отстъпи с 0:3 от Турция и ще играе на Чалъндж турнира във Франция.

Драматичната развръзка се случи в последния ден на турнира, тъй като двата отбора имаха по две победи - най-важният показател при класирането. Националките спечелиха именно срещу Хърватия на старта и срещу Република Корея, а съперникът ни победи корейките и Тайланд. В крайна сметка България завърши на 13-о място от 16 отбора в турнира и изпревари и Тайланд заради повече точки. Освен двете победи България има три точки от загубите с по 2:3 гейма от Доминиканската република, Германия и Сърбия.

Сега старши треньорът Лоренцо Мичели ще насочи изцяло подготовката на отбора за европейското първенство и олимпийската квалификация.

"Това е огромен резултат за нашия отбор и за българската федерация. Много съм горд. От първия ден, в който започнах работа с тези момичета, виждам как се влагат и как се борят за резултатите си. С всеки турнир изглеждахме все по-добре. Сега, в Южна Корея, вече чувствахме характера и нивото си. Българският отбор е съставен от млади състезателки. Но те имат толкова силен характер, с който компенсираха липсата на опит. От нас се искаше да победим Хърватия и Южна Корея - направихме го! Имахме голям шанс да се справим също с Доминиканска република, Германия и днес срещу Сърбия", коментира Мичели пред официалния сайт на БФ Волейбол.

"Няма много време за празнуване. Сега трябва да планираме подготовката за европейското първенство. Не е моментът да давам прогнози за очаквания. Момичетата ще имат две седмици да починат и отново се събираме заедно. Вече видяха какво е да играеш и живееш под напрежение. Много съм щастлив и поздравявам всички българи!", каза още наставникът.

"Огромни аплодисменти към момичетата. Аз не обичам да ставам рано, но се събудих доста преди мача срещу Сърбия. Нищо, че загубихме. Играхме с голям характер и показваме все по-добро лице. После по интернет гледах двубоя Турция - Хърватия. Вълненията бяха много големи. От името на целия Управителен съвет искам да поздравя не само състезателките, но и треньорския щаб. И всички, които допринесоха за този голям успех", каза Ганев пред официалния сайт на БФ Волейбол.

Отборът се прибира в България в понеделник, 3-ти юни, в 12:35 ч. с полет
от Доха.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоренцо Мичели: Все едно спечелихме златен медал
Лоренцо Мичели: Все едно спечелихме златен медал
Екатерина Михайлова: Конституционните промени реално могат да бъдат приети 2024 г.
Екатерина Михайлова: Конституционните промени реално могат да бъдат приети 2024 г.