НОВИНИ

10 години по-късно: "Сделката за свободата" - говори дипломатът Марк Пиерини

10 години след освобождаването на българските медици от Либия остават още загадки за цената на свободата им. Главният преговарящ на терен - европейският дипломат Марк Пиерини, разкри малко известни подробности от кухнята на преговорите в ексклузивно интервю за БНТ. То е част от документалния филм на Цвета Младенова "Сделката за свободата".На 31 май, сряда, от 21.05 ч. не пропускайте "Сделката за свободата".

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
11:17, 28.05.2017
Чете се за: 02:00 мин.
По света

Пъзелът за сделката на свободата се попълваше с парченца постепенно. Едно от най-ценните свидетелства ме отведе в Брюксел за среща с Марк Пиерини. Той е един от преките отговорници за освобождаването на българските медици. 10 години по-късно без притеснения разкрива подробности за цената на свободата.

Марк Пиерини - бивш посланик на ЕС в Тунис и Либия: „Инструкциите бяха - спасяваш медиците от Либия, не плащаш и стотинка откуп и не се ангажираш да платиш. Но за останалото нямах никаква постоянна комуникация с Брюксел, тайна или криптирана. Бях сам по средата на нищото".

Муамар Кадафи държа 8 години 5 невинни медицински сестри от България и един палестински лекар в либийски затвор. Обвиненията им са изфабрикувани - че са заразили със СПИН над 450 либийски деца в Бенгази. Когато епидемията в болницата Ал Фатех избухва през 1998 г, медиците дори не работят там. Но за режима на Кадафи възниква критичен вътрешнополитически проблем. Бенгази е оставен в разруха, настроен е бунтовнически. И за да потуши напрежението, Кадафи търси чужд враг. В течение на годините медиците ще станат и ценна разменна монета, която полковникът ще използва, за да преодолее международната си изолация и наложеното оръжейно ембарго. Западът от своя страна също иска да затопли отношенията с Либия, за да може спокойно да търгува с газ и петрол.

Марк Пиерини: "Големите афери бяха уредени, оставаше въпросът за българските медицински сестри и за палестинския лекар. Така че през октомври 2004 г. Вашингтон и Лондон се обединиха, за да заявят, че трябва да се направи нещо. Отговорът на либийското правителство обаче изненада двамата западни дипломати, които бяха изпратени на среща в Либия. Беше им казано - тези медици са осъдени за това, че умишлено са заразили либийските деца с вируса на СПИН, така че или трябва да умрат, или семействата да бъдат компенсирани с пари".

За плащането на компенсациите се създава т. нар. Международен фонд за Бенгази, а Марк Пиерини е назначен за негов президент. Фондът трябва да събере 450 милиона долара, за да плати исканата от семействата кръвнина - един милион на заразено дете. От дарения обаче постъпват само 25 000 канадски долара. Тогава умът и смелостта на Пиерини имат решаваща роля. Той измисля схема, чрез която режимът на Кадафи сам да плати компенсациите. Този театър устройва и либийците, защото по това време 450 милиона долара за Либия е дневната рента от газа и петрола - все едно муха ги ухапала. Целият трансфер е постановка за пред обществото. Вратичка, която ще измие очите на режима пред либийците, особено пред опозиционно настроените в Бенгази.

Марк Пиерини: „Обадиха ми се към 10 часа вечерта - елате бързо в банката, семействата са готови. За какво са готови? Готови са да получат 10 % от сумата в брой и за останалото чек и роднините ще подпишат срещу тези пари в брой, че смъкват обвинения срещу сестрите, защото на мен ми трябваха 450 подписа. Отидох във външнотърговската банката на Либия 22:30 ч. Влязох в една зала, където имаше хора около една маса. Имаше и куфарчета, наредени на земята с 450 милиона долара около масата и бодигардове."

Но дори след като кръвнината е платена Кадафи пак няма да даде медиците. Ще трябва да му бъдат удовлетворени още три желания. И тук на сцената влиза Франция.

На 31 май, сряда, от 21.05 ч. не пропускайте "Сделката за свободата". Освен Марк Пиерини, във филма ще видите още ръководителката на гвардията на амазонките на Кадафи Зара Мансур и бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас. Документалният филм на Цвета Младенова разкрива какво е поискал и какво е получил покойният Кадафи от международната общност, за да освободи 5-те медицински сестри от затвора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха от ареста собственика на нелегалния кучешки приют край Варна
Пуснаха от ареста собственика на нелегалния кучешки приют край Варна
Фирма за скрап купува фалиралия завод „Полимери“ в Девня
Фирма за скрап купува фалиралия завод „Полимери“ в Девня