1030 атлети от 36 държави участваха в Маратон Варна

С рекорди на трасето и изключително силни резултати ще се запомни четвъртото издание на Маратон Варна, в който участваха 1030 атлети от 36 държави, сред тях 32 елитни бегачи от традиционно силните школи в Африка. Шампиони в класическия маратон на 42.195 км станаха представители на Кения, а при мъжете четирима „слязоха“ под досегашното върхово постижение. Особено впечатлява резултатът на шампиона Осеа Тюей, финиширал за 2.16:35 ч. – с близо три минути по-бързо от досегашния рекорд на трасето.

от БГНЕС
15:07, 12.05.2019
Чете се за: 00:58 мин.
Още
1030 атлети държави участваха маратон варна

Кениецът изненадващо срещна много силна съпротива от европеец – Артьом Подубни от Украйна водеше до 30-ия километър, но след това Тюей „включи на директна скорост“, устреми се непоколебимо към финала и провокира останалите също да финишират със силни резултати. Така кениецът записва втора поредна победа в българската верига от маратони, след титлата в Стара Загора преди месец и половина. Той се очертава и основен фаворит за големия джакпот от 20 000 лв. за най-добро представяне във веригата.

Неговото лидерство за впечатляващата премия може да оспори кенийката Рут Матебо. Сега, във Варна, тя победи с 2.43:54 ч., като защити титлата си от миналата година и записа трета поредна победа в морската столица. Наред с това Матебо подобри с повече от минута собствения си рекорд на трасето от преди две години. Рут има едно второ място от маратона в Стара Загора тази пролет, което означава, че състезанието през есента в София ще определи кой ще спечели големия бонус.

Най-бързи в големия маратон от българите бяха Илия Куцаров, финиширал 10-и с 2.43:42 ч. и осмата при жените Борислава Видева с 3.35:54 ч. Кенийци грабнаха победите и в полумаратона. Резултътът на шампиона при мъжете Уйклиф Бивот 1.05:19 ч. също е „гросмайсторски“, а при жените триумфира Рут Мбата с 1.15:05 ч. Зрителите приветстваха български победи в 10-километлавота дистанция: при дамите шампионка е Маринела Нинева с 39:09 мин, а при мъжете Иво Балабанов с 33:01 мин.

Само за четири години Маратон Варна се превърна в едно от емблематичните събития за града. И днес хиляди жители и гости на морската столица се събраха покрай трасето и в зоната на старт/финала за да изживеят незабравими емоции с проявата, която отново бе истински празник в центъра на морската столица.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фирма изгради частен път с опасни строителни материали
Фирма изгради частен път с опасни строителни материали
Стево Пендаровски: Аз ще бъда президент на всички
Стево Пендаровски: Аз ще бъда президент на всички