НОВИНИ

11% ръст на европейските студенти в Англия въпреки Брекзит

Всеки 20-и студент във Великобритания е европеец. От компаниите, които консултират младежите преди да заминат да учат в чужбина не отчитат спад на интереса у българските ученици заради Брекзит. Напротив - тенденциите се запазват и заради възможността за кредитиране при обучението. Какви са изискванията ще разясняват представители на университети от острова тази неделя от 11 до 18 часа в рамките на европейското изложение за образование в чужбина.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:14, 21.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още
ръст европейските студенти англия въпреки брекзит

Противно на очакванията, статистиката за тази година показва - има ръст на европейските студенти във Великобритания с 11 %, въпреки създалите се страхове около Брекзит. Всяка година средно между 1 500 и 1 600 ученици стягат куфарите и заминават да учат на острова.

Бистра Илиева, управител на консултантска компания за обучение в чужбина: Що касае нагласите на обществото във Великобритания и политическите бъдещи планове, е от една страна да се запази статуквото за европейските студенти поне в близките 5-10 години. Това ще бъде така, защото първо те лесно няма да излязат от ЕС - има си процедури, които ще продължат в рамките може би поне на 5 години, а от друга страна, самите университети не биха искали да изгубят този потенциал - европейски интелектуален.

Мария има ясен план за бъдещето - университет във Великобритания, знания, умения и диплома за икономист и финансит. Не смята, че референдумът за Брекзит е повод за притеснение у европейските студенти.

Мария Арсова, ученичка в 12 клас: Образованието е много важен икономически сектор на Англия и не смятам, че те ще повишат таксите или няма да започнат да приемат толкова много студенти от ЕС, тъй като това би понижило тяхната икономическа дейност.

Сред най-предпочитаните от кандидат-студентите страни е и Холандия. Само тази година 800 българи са заминали да учат там. Нараства и интересът към Дания, а в германските университети нашата страна се нарежда на второ място по брой студенти след Австрия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алфа Рисърч: Сигурен балотаж на президентските избори
Алфа Рисърч: Сигурен балотаж на президентските избори
Жители на квартал ”Родина” на бунт срещу електрически стълб
Жители на квартал ”Родина” на бунт срещу електрически стълб