НОВИНИ

18 жертви на терористична атака в Буркина Фасо

Терористично нападение в столицата на Буркина Фасо. Предполагаеми членове на "Ал Кайда" в Ислямския Магреб" избиха поне 18 души в турски ресторант, популярен сред европейските туристи в африканската държава. Няма данни сред жертвите да има български граждани.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:55, 14.08.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Центърът на Уагадугу се превърна в бойно поле през изминалата нощ. Властите още не са съобщили колко терористи са нападнали ресторант "Истанбул", а свидетелствата на очевидците се разминават. Едни твърдят, че двама въоръжени с автомати "Калашников" нападатели са пристигнали с мотоциклет, а други говорят за трима с джип. Хаосът в разгара на събитията късно вечерта беше пълен.

Муса Уедраого, очевидец: В началото помислихме, че е обир, но после осъзнахме, че е доста по-сериозно. Още има хора, които са в капан вътре заедно с тези бандити.

Армията и жандармерията на Буркина Фасо са реагирали светкавично, според твърденията на министъра на информацията Реми Данджину. Престрелката с терористите е продължила от девет и половина вечерта до 5 часа сутринта. Не се съобщава дали те са убити или арестувани. Военните претърсват околните сгради.

Засега е потвърдена смъртта на 18 души. Властите в Турция и Франция потвърдиха, че сред тях има поне по един техен гражданин. Откараните в болница ранени са 10.

При подобен атентат през януари 2016-а, само на 200 метра от снощната атака, екстремисти от "Ал Кайда в Ислямския Магреб" взеха за заложници 170 души, убиха 30 от тях и раниха над 70 преди да бъдат неутрализирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пари за благотворителна кауза вместо цветя за сватбата
Пари за благотворителна кауза вместо цветя за сватбата
Българска сребърна тихоокеанска сьомга на родния пазар
Българска сребърна тихоокеанска сьомга на родния пазар