НОВИНИ

Лютви Местан в "Панорама": Какъв ход играе ДПС

"По никакъв начин не само един политик, но който и да е български гражданин не може да бъде отговорен за обажданията, които получава. И когато от официалната разписка е видно, че разговорите са с продължителност буквално секунди, това не може да се определи като контакт". Това каза в интервю за предаването по БНТ „Панорама" Лютви Местан от ДПС по повод на това, че Красьо Черния му е звънял.

лютви местан панорама какъв ход играе дпс
bnt avatar logo
от БНТ
22:20, 20.11.2009
Чете се за: 06:58 мин.
У нас

"По никакъв начин не само един политик, но който и да е български гражданин не може да бъде отговорен за обажданията, които получава. И когато от официалната разписка е видно, че разговорите са с продължителност буквално секунди, това не може да се определи като контакт". Това каза в интервю за предаването по БНТ „Панорама" Лютви Местан от ДПС по повод на това, че Красьо Черния му е звънял.

"Нека да кажа коя е значимата политическа теза, свързана с т.нар. Красьо Черния. Явно е, че този казус се очаква да изиграе ролята на катарзис, поне що се отнася до съдебната система. И аз искам да ви уверя, че най-прекият начин да не се случват тези високи обществени очаквания във връзка с казуса е в него да бъдат замесени имена, като моето например. Когато един човек е бил обект на някакво обаждане, без да е установил контакт, влиза в тази схема - това е най-сигурният начин казусът да бъде доведен до абсурд. Моята молба е да се разграничат корупционните схеми от опитите за контакт с политици, нито един член на управляващото мнозинство не е застрахован от подобни напъни. Но дали контакти са се случили или не, мисля, че вече има явни доказателства за това", допълни Местан.

Относно несъстоялия се дебат при приемането на бюджет 2010 Лютви Местан заяви, че опозицията следва да представи антитеза. Когато тя изпреварва тезата, се обезсмисля парламентарният диалог. В този бюджет четем едни безспорни и притеснителни проекторешения на кабинета, изтъкна Местан. Най-важната претенция на ДПС е, че високата цена за тежката икономическа криза ще се плати от най-чувствителните слоеве - земеделците. Тютюнопроизводителите ще бъдат лишени с 65 % от приходите си, поясни той.

Пълен текст на интервюто!

Водещ Бойко Василев: Лютви Местан, заместник-председател на ДПС. По много неща вероятно искате да кажете веднага, но аз имам пръв и много важен въпрос - да изчистим случая с фамозния Красьо от Плевен. Отричате, че се познавате с този човек, но ви е звънял поне два пъти. Как така?

Лютви Местан: Извинете, но мисля, че дадох достатъчно информация по този казус, включително разпространих и писмо, получено в Главна прокуратура днес. По никакъв начин не само един политик, но който и да е български гражданин не може да бъде отговорен за обажданията по телефона, които получава. И когато от официалната справка е видно, че разговорите са с продължителност буквално секунди, да речем, две секунди, това просто не може да се определи като контакт.

Водещ: Добре, а вие знаехте ли между другото, че вашият колега Касим Дал, цитирам, си е правил лафа с този Красьо.

Л. Местан: Мисля, че г-н Касим Дал даде достатъчно ясни отговори по този въпрос.

Водещ: Все пак може ли да ви звънне човек, когото не познавате?

Л. Местан: Нека да кажа коя е значимата политическа теза, свързана с т.нар. Красьо Черния. Явно е, че от този казус се очаква да изиграе ролята на катарзис, поне що се отнася до съдебната система. И аз искам да ви уверя, че най-прекият начин да не се случат тези високи обществени очаквания във връзка с казуса е в него да бъдат замесени имена като моето например. Когато един човек е бил обект на някакво обаждане, без да е установил контакт, влиза в тази схема, това е най-сигурният начин казусът да бъде доведен до абсурд. И аз, моята категорична молба е да се разграничат корупционните схеми от опитите за установяване на контакт с политици. Нито един член на управляващо мнозинство не е застрахован от подобни напъни. Но дали контактите са се случили или не, мисля, че вече има достатъчно явни доказателства за това.

Водещ: Ако говорим за истинските теми и неистинските, дали разправиите около това кой кого надхитрил или се прекарал около разправиите да има ли дебати за бюджета или не прикриха основния въпрос - ще го повторя още веднъж - има ли този бюджет алтернатива?

Л. Местан: Нека да кажа, че студиото на "Панорама" няма как да замести пленарната зала. Това, че не се състоя дебатът, е нещо безпрецедентно и с цялото ми уважение изказването на г-н Костов не може да замести отговорността на управляващото мнозинство. Опитът отговорността за несъстоялия се дебат да се прехвърли върху опозицията няма как да бъде успешен, защото това е отговорност не само на опозицията, а преди всичко на управляващото мнозинство. Въпросът е защо мълчеше управляващото мнозинство. Г-н Костов не може да покрие позицията на ГЕРБ, не може да изтече...

Водещ: Е, те четири часа говориха.

Л. Местан: ... позицията на, извинете...

Водеща: Те четири часа говориха.

Л. Местан: Говореше вносителят и именно защото сме република с парламентарно управление, дори при очаквана подкрепа на управляващо мнозинство за кабинета това не може да се случи механично с гласуване, а с оглед и на етимологията на думата парламент това става с говорене. Ние имахме, нашите оратори и ги заявихме писмено. В грубо нарушение на правилника не се заблуждавайте, че председателят на парламента приканваше да се вземе думата с вдигане на ръка, но при писмено заявление това не е нужно и тя беше длъжна да покани колегите. Тя се оправда с невярното твърдение, че колегите ми не са били в залата. Ние затова и сезирахме етичната комисия в Народното събрание, искаме и видеозапис от това заседание, от което ще се види, че колегите Алиосман Имамов, първи наш оратор, и вторият, Хасан Адемов, неизменно са били в залата. Ние бяхме лишени от участие в тези дебати.

Водещ: Само кратка реплика.

Ив. Костов: Репликата е следната: вашият въпрос има ли алтернатива бюджетът от онзи ден отговорът е - няма алтернатива, защото, и вие сте абсолютно прав, управляващите изложиха своя бюджет. Той е бюджет на правителството и единствената възможност опозицията да атакува и да покаже алтернативна политика е да атакува бюджета на правителството.

Л. Местан: Междувпрочем...

Ив. Костов: Те не го атакуваха.

Водещ: Нека да продължим с г-н Местан.

Л. Местан: Междувпрочем това не е първият опит, в който управляващото мнозинство абсолютно съзнателно не взима думата не само по закона за бюджета, изчаква опозицията да изкаже своята позиция по въпроса, а това няма нищо общо с принципите...

Водещ: Има ли алтернатива бюджетът или не?

Л. Местан: ... на парламентарния диалог.

Ив. Костов: Но това е нормална практика.

Л. Местан: Това никак не е нормално, защото опозицията следва да представи антитеза на управляващата теза.

Ив. Костов: Точно така.

Л. Местан: И когато антитезата изпреварва тезата, това е обърната посока на парламентарния диалог и се обезсмисля...

Ив. Костов: Не, тезата е на правителството.

Л. Местан: ... парламентарният диалог.

Ив. Костов: Г-н Местан, вие знаете много добре - тезата е на правителството. Правителството внася бюджета. Не е на мнозинството от Народното събрание бюджетът.

Л. Местан: Г-н Костов...

Ив. Костов: А е на правителството.

Л. Местан: ... вие...

Ив. Костов: И вие атакувате правителството.

Л. Местан: Вие много добре знаете, че България е република с парламентарно, а не министерско управление и превръщането на парламента във функция на Министерския съвет няма нищо общо и с духа на българската конституция.

Водещ: Господин...

Л. Местан: Що се отнася до бюджета, ще ви моля, разбира се, че има алтернатива този бюджет, разбира се, че в този бюджет четем освен едни безспорни решения доста притеснителни решения... проекторешения на кабинета и много се надяваме между първо и второ четене да настъпят съответните корекции. Най-важната ни претенция към този бюджет е, че високата цена за тежката икономическа криза, сега се обръщам към г-н Костов, много ми е любопитно как ще бъда оборен, защото ще дам две числа, ще се плати от възможно най-чувствителните социални слоеве, в конкретния случай земеделски производители. Ще плащат четири пъти по-високи социални и здравни осигуровки един път. За първи път ще плащат данък общ доход, а собствено тютюнопроизводителите ще бъдат лишени от 65 процента, подчертавам, 65 процента от приходите. Ако едно семейство, което има приходи основно от тютюн и за миналата година е получило 8000 лв., сега ще получи едва 3000, защото за премии има нула средства плюс допълнителните тежести - социални осигуровки, здравни осигуровки и данък общ доход, това прави абсолютно критичен...

Водещ: Нямаме време да водим бюджетна дискусия, но все пак вие предизвикахте, моля ви много кратко, наистина...

Л. Местан: ... това прави абсолютно критично положението на тютюнопроизводителите.

Ив. Костов: Може да е прав г-н Местан, може да има...

Л. Местан: Не, безусловно съм прав, г-н Костов.

Ив. Костов: ... конкретни неща, но ние конкретните неща ги видяхме като най-тежки проблеми в сферата на здравеопазването, водихме преговори с ГЕРБ в продължение на 2 седмици. Успяхме да постигнем споразумение. На базата на това споразумение се намериха пари за лекарства за онкоболните, за подмяна на апаратите за хемодиализа. Триста и петдесет милиона допълнително за болниците. Тези неща стават по време на сблъсъка около бюджета.

Водещ: Добре...

Ив. Костов: Това трябваше да се използва и от опозицията.

Л. Местан: Проблемът, който аз засягам обаче, засяга стотици хиляди български граждани. И тук аз съзирам елементи на политика, защото ако някой си прави...

Ив. Костов: По ваше време онкоболните, 28 процента по доклад на... в отговор на вашия здравен министър каза 28 процента могат да се лекуват. А те са стотици хиляди онкоболните. Това, което казах...

Водещ: Добре, нека да спрем...

Ив. Костов: ... аз и то се отнася за стотици хиляди.

Водещ: ... дотук тази дискусия, защото наистина студиото на "Панорама" не може да замени парламента и аз имам много важен въпрос към г-н Местан. Къде се скри ДПС? Какво обмисляхте толкова? Да не би някой от вас наистина да търсеха съюз с управляващите, както се твърди?

Л. Местан: Да. Г-н Василев, къде се скри ДПС вероятно е израз, който трябва да бъде разположен към изрази като "защо ДПС мълчи", "защо ДПС се сниши" и т.н.

Водещ: И обмислят ли хора съюз с управляващите сред вас?

Л. Местан: Ще кажа, ако Яне Янев е еталон за политическо говорене, давам произволен пример...

Водещ: Да не говорим за хора, които ги няма тук. Да.

Л. Местан: ... ако аналог на политическа реч е непрекъснатото продуциране на скандали, на този фон вероятно ДПС ви изглежда смълчана и леко смирена. Но аз ще кажа, че ДПС не мълчи. ДПС не говори излишно. ДПС отстоява своята идентичност. Ние заявихме, че ще бъдем конструктивна и коректна опозиция. Изглежда обаче, ще ви моля дума, изглежда българското общество дотолкова е свикнало опозицията да бъде арогантно деструктивна, че всяка проява на конструктивизъм се възприема като снишаване. ДПС не загуби изборите. Много е важно да се подчертае този факт.
Водещ: И не сте на власт.

Л. Местан: Ние спечелихме изборите. Това, че не сме на власт, това, че се създава усещане за привидна изолация, е политически продукт на една добре премислена анти-ДПС стратегия. Но ДПС не е и няма да бъде в изолация от своите избиратели. Ние имаме растяща подкрепа на своите избиратели. И ако трябва да изберем между изолация от избирателите и изолация от политическия опонент, естествено е, че избираме второто. Искам да припомня, че ние излизаме от втори мандат пряко управление на страната с растящо доверие, за разлика например от "Синята коалиция", която сумарно има почти два пъти по-малко, отколкото на предишните парламентарни избори.

Водещ: Г-н Местан, имам буквално време за още един въпрос. Моля ви за много кратък отговор. Все пак г-н Костов го попитах, не мога да не попитам и вас. Бяха поискани имунитетите на ваши двама депутати. Дойде ред за проверка, нова, на имотите. От прокуратурата намекнаха, че при предишната проверка някои контролни органи май са си запушвали ушите. Вие ли запушвахте проверките досега? Питам ви конкретно, да отговорите кратко и да приключим.

Л. Местан: Абсолютно кратък и ясен отговор. Няма по-заинтересован политически субект от ДПС, тези проверки да бъдат приключени срочно и коректно...

Водещ: Това го каза Иван Костов преди малко, повтаряте Иван Костов.

Л. Местан: ... без политическа поръчка. Ще моля да бъдем коректни. Това е официална позиция, огласена от мен още вчера...

Водещ: Вчера, вярно е това, вярно е това, да...

Л. Местан: ... във връзка с писмото на г-н Костов...

Водещ: Оттеглям си думите.

Л. Местан: Аз трудно бих могъл да бъда уличен в...

Водещ: Любов.

Л. Местан: ... в повторение, ще моля, и стилът на политик не ми позволява това. Ние сме най-заинтересовани, защото знаем, че всичко това, стратегията на продуциране на скандали на принципа на час по лъжичка, цели да се криминализира политическият образ на ДПС. Когато обаче проверките приключат, аз...

Водещ: Е, толкова депутати са им сваляни имунитетите по време на прехода, сега се криминализира ДПС.

Л. Местан: ... ще задам, ще задам риторическия въпрос. Как тогава ще продължи тази безумна анти-ДПС кампания, когато тези проверки приключат. Аз съм сигурен, че нашият политически опонент, като събирателен образ, няма интерес тези проверки да приключат. Затова ги пускат нещата на час по лъжичка.

Водещ: Добре, да свършим дотук. Благодаря ви за разговора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип" в София
Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип" в София
15:40, 02.05.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Променят движението в София за великденските празници и 6 май
Променят движението в София за великденските празници и 6 май
15:39, 02.05.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Росица Кирова: Надявам се следващата седмица да няма заседание на Народното събрание
Росица Кирова: Надявам се следващата седмица да няма заседание на Народното събрание
14:45, 02.05.2024
Чете се за: 01:37 мин.
ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци в София
ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци в София
14:40, 02.05.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Вижте мотивите на здравния министър за изграждането на частната болница "Мама и аз"
Вижте мотивите на здравния министър за изграждането на частната болница "Мама и аз"
14:25, 02.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
3000 лв. глоба и условна присъда за полицай, взел подкуп от наркодилър
3000 лв. глоба и условна присъда за полицай, взел подкуп от наркодилър
14:04, 02.05.2024
Чете се за: 02:20 мин.
За какво да следим, когато купуваме агнешко и яйца за Великден?
За какво да следим, когато купуваме агнешко и яйца за Великден?
13:48, 02.05.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Пиян с 3 промила с две деца в колата си блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново
Пиян с 3 промила с две деца в колата си блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново
13:18, 02.05.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Внимавайте при паленето на свещи в храмове и у дома, съветват от пожарната
Внимавайте при паленето на свещи в храмове и у дома, съветват от пожарната
12:41, 02.05.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието
Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието
12:35, 02.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Близо 20 градуса около обяд, но след това дъжд и гръмотевици
Близо 20 градуса около обяд, но след това дъжд и гръмотевици
12:20, 02.05.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Велико Минков е биологичен баща на малкото дете на Габриела Пеева, потвърди ДНК анализ
Велико Минков е биологичен баща на малкото дете на Габриела Пеева, потвърди ДНК анализ
12:20, 02.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Топ 24
Най-четени
Арт щрихи с Галя Крайчовска
Арт щрихи с Галя Крайчовска
Иван Костов - пари и политика
Иван Костов - пари и политика