НОВИНИ

2 трилиона долара загуби на световните пазари за денонощие

24 юни се оказа "черен петък" не само за британските стокови и фондови пазари, но и за световните. За броени минути борсите реагираха на резултата от референдума. Експерти оцениха, че за едно денонощие компаниите са загубили общо 2 трилиона долара. Междувременно паундът счупи 31 годишен рекорд като цената му падна спрямо долара с над 10% до 1,33 долара. Посоката надолу последва и еврото. Цената на петрола на световните пазари се срина с 5 на сто.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:44, 24.06.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Британската централна банка реагира мигновено с обещание, че е готова да осигури до 250 млрд. паунда текуща ликвидност, а Европейската банка да направи всичко възможно, но въпреки това сътресенията на световните пазари продължиха. Според икономисти, от които потърсихме коментар, тепърва предстои взимането на важните решения.

Красен Станчев, Институт за пазарна икономика: "Ще има първо корекции на паунда спрямо основните валути, второ ще има глобални вълни, с падането на цените на петрола, следващото стабилизиране ще бъде на по-ниски нива от сегашните, около 50 долара за барел. Оценките за цената на Обединеното Кралство, която плаща за Брекзита варират между 1,5 и 9,5% от БВП".

Според експертите е прекалено рано да се говори за финансова криза на този етап, но припомнят, че Европа все още не се е възстановила от икономическата криза.

Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията: "При всички случаи това е поредна несигурност, след кризата с Гърция, след мигрантската криза, след кризата с Русия, след кризата в Близкия изток.

Британският бизнес у нас все още запазва спокойствие, макар и изненадан.

Дейвид Хемпсън, председател на Британско-българската бизнес асоциация: "Повечето компании бяха подготвени да приемат всяко решение, каквото и да е то. Затова не очаквам никакви драматични последици в бизнес отношенията между България и Обединеното Кралство. Централната банка на Великобритания е една от най-професионално работещите банки в света, ако не и най-добрата, и тя е подготвена за случващото се. Има различни сценарии при поемането на Великобритания по един или друг път".

Икономистите са категорични, че секторите, които биха усетили най-сериозно влиянието от новите политически реалности са енергетиката, фармацията и финансовите пазари. За реално излизане на Обединеното Кралство от ЕС ,обаче, може да се говори след 5-6 години, прогнозират те.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български продукти ще бъдат защитени от Европа
Български продукти ще бъдат защитени от Европа
Посланик Ема Хопкинс за отношенията Великобритания-България след референдума
Посланик Ема Хопкинс за отношенията Великобритания-България след референдума