НОВИНИ

Кой вдига знамето на Иво Джима?

На прочутата снимка на Джо Розентал от японския остров е бил сниман американски морски пехотинец, чието име се разкрива едва сега.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:22, 24.06.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Мемориалът на корпуса на американската морска пехота в Арлингтън е изработен по прочутата снимка на военния кореспондент на Асошиейтед прес Джо Розентал. На нея шестима пехотинци издигат американския флаг на японския остров Иво Джима на 23 февруари 1945.

Мери Райнуолд, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ: "Когато видиш американското знаме, рамката на тази снимка, виждаш победа, виждаш бойния дух на пехотинците".

Шест хиляди американски войници загиват в битката за Иво Джима - една от най-кръвопролитните в Тихия океан. Сред тях са трима от снимката, останалите трима се връщат в родината по нареждане на президента Рузвелт.

;

Досега имената на героите бяха известни и запечатани и за бъдните поколения. Така 70 години, докато детайлно проучване разкри огромна заблуда - оказва се, че снимката на Розентал отразява второто за деня издигане на знамето и на нея фигурира човек, чието име досега не е било оповестено. Става дума за Харолд Шулц, починал през 1995 г. Остава тайна защо той никога не е говорил за участието си в добре известната сцена.

За разлика от него, синът на друг от сниманите пехотинци Джон Брадли пише бестселъра, по който Клинт Иистуд създава филма си "Знамената на нашите бащи", чието продължение е "Писма от Иво Джима". Брадли е бил на първата снимка с вдигането на знамето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Русенският окръжен съд потвърди паричната гаранция на Бисер Миланов
​Русенският окръжен съд потвърди паричната гаранция на Бисер Миланов
Сбогувахме се с актрисата Надя Тодорова
Сбогувахме се с актрисата Надя Тодорова