НОВИНИ

Знамената на Освобождението

Историята винаги е била ефективен инструмент за политическо влияние. От край време. Всички сме учили за подвига на руските войници и българските опълченци, спасили Самарското знаме. В учебниците обаче няма и ред за горнооряховското знаме, участвало в равен брой битки като Самарското. Не пише и за другите две, поръчани и шити за опълченците, които генерал Гурко не допуснал до освободителните битки, заради националния трикольор и символи.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:57, 03.03.2010
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
знамената освобождението

От години тъне в мрак. Буквално казано. И в хранилището не се влиза току така.

Гергина Илиева художник реставратор - В него няма естествена слънчева светлина, тъй като светлината е един от основните фактори, които повреждат тъкани.

Историята му започва от тътена на Априлското въстание. Стигнал чак до руския град Самара, жителите му събират пари и поръчват знаме да буди духа на въстаниците. Направен от естествена коприна, сега от пълен разпад го пазят само изкусни реставрационни грижи.

Гергина Илиева - В следствие на самите бойни действия голяма част от тъканта просто е била под формата на ресни.
Мария Чернева - Имам късмет, ще нося знамето, ще го пипна. Вярно през ръкавици, но пък колница днес могат да се похвалят и с това.

Априлското въстание е потушено много бързо и самарци не успяват да изпратят знамето. Но пък не пропуска и ден битка от руско-турската война. Славата на Самарското знаме, обаче, незаслужено засенчва друга светиня на освободителната война. Знамето на четвърта опълченска дружина, известно като горно-оряховското. Поръчано от българи, ушито от българи, участвало и в боевете на Шипка и Шейново.

Д-р Даниела Ганчева, директор „Фондова реставрация и военни паметници” - То е избаротено от зелена коприна, типично за за хайдушките знамена.


Българските емигранти от Румъния събират огромна за времето сума от 2 хиляди рубли и поръчват от Москва още две знамена. Но за разлика от Самарското, поръчителите държат на българските символи и цветове – бяло зелено червено. Знамената, обаче не участват във войната.

Д-р Даниела Ганчева - Поради несъгласието на руското командване да го връчат на дружините.
М. Ч. - Политическо решение?
Д-р Даниела Ганчева - Политическо решение. На гърба на знамената има изправен коронован лъв, символ, който се налага за новата българска държава.

И по-късно, заради политическите влияния на времето съзнателно се пропуска значението на българските знамена. Така те остават в гънките на времето, но старателно съхранени за поколенията. И като изтощена коприна, и като история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заря проверка на площад Народно събрание
Заря проверка на площад "Народно събрание"
Волен Сидеров: Политиката е дълго бягане
Волен Сидеров: Политиката е дълго бягане