НОВИНИ

25 години от основаването на обединената масонска ложа в София

Целта на проявата е не само да отбележат 25-тата годишнина от основаването на своята обединена ложа, но и да станат по-отворени към обществото и да отхвърлят обвиненията за нередности и кървави ритуали.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:27, 19.05.2018
9036
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Наричат себе си свободни зидари, а своя храм - дом, дом в който извършват своите ритуали за братство, съпричастност и равноправие. Твърдят, че не са секта, но изискват вяра в Бог - независимо кой Бог.

Искрен Йотов: Масонството е една от първите организации, които и използвала думата толерантност, защото в масонството се влиза независимо от това, каква религия изповядваш, каква е политическата ти партия.

Не се допускат жени. Ритуалите им са пълни със символика, ученията с мистика, но въпреки това за тях върховни остават законите на страната и на религията.

Борис Китанов: Тези, които са извън храма, ние не сме срещу тях - пътят ни е общ, въпросът е да тръгнем един ден заедно в името на държавата, конституцията и Библията, в която сме се клели.
Не застрашаваме с нищо обществения ред, нито пък дейността на която и да е държавна служба.

Членовете на ложата в България са близо 4000. Всеки има своето място в йерархията - чирак, калфа или майстор.

Пергел, чук, камък, око, винкел, пирамида, храмът на Соломон, пустинята - за братството всеки символ е ценен. Видно място заема портретът на Робърт Бърнс, подарък от потомък на поета - член на шотландска ложа.

По случай 25-годишнината на ложата беше валидирана и пощенска марка. Специални гости на церемонията бяха велики майстори от чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експозицията Историята на радиото получи името на проф. Веселин Димитров
Експозицията "Историята на радиото" получи името на проф. Веселин Димитров
Златна палма на кинофестивала в Кан за японския режисьор Хирокадзу Коре-Еда
"Златна палма" на кинофестивала в Кан за японския режисьор Хирокадзу Коре-Еда