НОВИНИ

Посланици на българската кухня в Сеул

В истински посланици на българската кухня са се превърнали няколко млади българи в южнокорейската столица.

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 27.08.2014
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
В истински посланици на българската кухня са се превърнали няколко млади българи в южнокорейската столица. Техният ресторант вече осма година се радва на клиентела от всички краища на света. И те лон. Кварталът на Сеул, който никога не заспива. Благодарение на улицата със заведения от цял свят. С вкусове и аромати от всички точки на планетата. Ресторанти, които се появяват, печелят и фалират с шеметна, азиатска скорост. Сред светлините и приятната глъчка, зад вратата на едно от заведенията звучи българска народна музика, а корейци и българи рамо до рамо приготвят шопска и мешана салата, скара, мусака, пълнени чушки... Преди 12 години Мишо, който сега е на 32, попаднал в Сеул. Завършил ТОХ-а в София, стажувал в престижен ресторант, предложили му временна работа в южнокорейско заведение. Не смятал да остава дълго. Мечтата му била да има свой ресторант - чист, спретнат, с хубава храна и доволни клиенти. - Решихме с приятели да отворим български ресторант. На шега. Но шегата стана сериозна, - споделя Михал Ашминов. Година Мишо и приятелят му от София, сега главен готвач - Васил Терзийски разработвали ресторанта. Налагали българските рецепти и не допускали компромиси.
Михал Ашминов: Заведението си е чисто българско. Подправките са си български. Продуктите са местни, така че млякото е местно, но бактерията ни е от България. Така че всичко си е автентично.
Въпреки че някои продукти се доставят трудно, а и тепърва има да се напасват към азиатските вкусове: - Малко е трудно със сиренето, защото не е много по вкуса на азиатците, но когато се приготви... например ако се направи чушка бюрек или сирене по шопски, наистина страшно много им харесва, разкрива Мишо част от "мъките" на готвача. За близо осем години ресторантът е спечелил уважението на корейски клиенти, туристи, посланици от различни страни. Близо 60% от клиентелата му е постоянна. - Аз лично по 14, 16 часа, някой път и повече, - казва Михал. Кратката рецепта на Мишо за успех не е тайна. Важното е да се изпълнява с желание и разбиране: Търпение, трябва да се молиш ... и работа. Тези три неща. Независимо от географската ширина. Която, впрочем е една и съща и за България, и за Южна Корея.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инспекцията по труда проверява шивашки предприятия в Пловдив
Инспекцията по труда проверява шивашки предприятия в Пловдив
Гледаха мярката за неотклонение на  групата, изработвала фалшиви документи за самоличност
Гледаха мярката за неотклонение на групата, изработвала фалшиви документи за самоличност