НОВИНИ

От нашия пратеник в Ню Йорк: Очевидци сравняват взрива с атаката от 11 септември

Инцидентът стана в оживения район Челси на Манхатън. Властите засега констатират бомбен атентат, но без връзка с международния тероризъм. Губернаторът на Ню Йорк обяви, че всички пострадали вече са изписани от болница, и че още никой не е поел отговорност за умишления акт. През четири пресечки от мястото на инцидента е открито второ взривно устройство в тенджера под налягане, свързана чрез кабели с мобилен телефон. Още новини от мястото на събитието вижте в прякото включване на специалните пратеници на БНТ Ирина Цонева и операторът Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
20:00, 18.09.2016
Чете се за: 01:55 мин.
По света

След безсънната нощ ситуацията малко започва да се успокоява, предадоха специалните пратеници на БНТ Ирина Цонева и оператора Илия Иванов. Целият район е отцепен от полицията, всички медии в града са разположени по ъглите на 5-то авеню и 23-та улица. Ме 6-то и 7-мо авеню се е случила експлозията снощи. Това по принцип е много спокоен квартал на Манхатън. Наоколо има предимно галерии и кинотеатри.

Към момента много от очевидците на експлозията твърдят, че толкова силен е бил взривът, който са чули, че са помислили, че става нещо подобно на атаката от 11 септември. Джонатан предавал тази нощ на живо от своето мобилно устройство от апартамента му, който се намира буквално над мястото, където избухна взривът.

Джонатан, очевидец: Чух силен гръм. Огледалото в апартамента ми падна от стената и се разби на пода. През балкона видях изпочупени стъкла по цялата улица, много витрини бяха отнесени. Бях шокиран и уплашен, но изтичах на улицата и видях няколко души, които бяха ранени. Получиха медицинска помощ, а след това започнах да предавам на живо по социалните мрежи картина на гледката от моя балкон. Това даде добра първа информация на хората за случващото се.

БНТ: Какво беше първото нещо, което си помислихте, когато чухте експлозията?

Джонатан, очевидец: Звучеше като бомба, но аз не вярвах особено, защото 23-та улица не е търговски район. Няма хора, които седят навън по ресторанти и кафенета, и не мислех, че е терористично нападение или бомбен атентат.

БНТ: Когато слязохте долу, уплашени ли бяха хората?

Джонатан, очевидец: Хората бяха ужасени, цареше хаос. Както казах, навсякъде има стъкла. Една жена се държеше за главата и каза, че полюлеят ѝ паднал върху нея. Чудеше се какво да прави. Хората тичаха и крещяха. Полицията дойде след няколко минути.

БНТ: Успяхте ли да говорите с някого от ранените хора?

Джонатан, очевидец: Успях, да. Всъщност не видях много кръв, повечето наранявания бяха леки. Хората ходеха наоколо, но не изглеждаше като това, което може да очаквате от бомба по улиците на Ню Йорк.

Към настоящия момент продължава да няма никакви доказателства, че взривът избухнал снощи е терористичен акт. Това каза кметът на града Бил де Блазио. Той каза също, че няма опасност за сигурността на града и че е твърде рано да се говори за причината за този взрив.

Бил де Блазио, кмет на Ню Йорк: Искам по-общо да кажа, че към настоящия момент няма конкретна и достоверна заплаха за град Ню Йорк от която и да е терористична организация. Така че анализираме случилото се, но нека сме наясно- първоначалните данни сочат за умишлено деяние.

;

Темата коментираха веднага и кандидатите за президенти Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Хилари Клинтън осъди случващото се и настоя за бързо независимо разследване.

Трябва да сме силни, съобразителни и бдителни, да сложим край на това, заяви още Доналд Тръмп. А Хилари Клинтън призова да се молим за жертвите.

За инцидента в Манхатън веднага е бил уведомен и американският президент Барак Обама, който се очаква през следващите дни да пристигне в Ню Йорк за редовното си участие в годишната 71-ва сесия ОС на ООН.

В града вече са и президентът Росен Плевнелиев, външният министър Даниел Митов, вътрешният Румяна Бъчварова, които също ще вземат участие в тази сесия. Основните акценти в нея наред с мигрантската криза са именно борбата срещу тероризма и екстремизма.


Нашият екип остава в Ню Йорк да следи събитията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топ 5 на най-предпочитаните пловдивски фестивали
Топ 5 на най-предпочитаните пловдивски фестивали
Протест в Лагера заради строеж на частно училище
Протест в "Лагера" заради строеж на частно училище