ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Шаранът поевтиня за Никулден

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Декември християнският свят чества един от най-големите празници, този на Св.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Декември християнският свят чества един от най-големите празници, този на Св. Николай Чудотворец. На Никулден се консумира риба и най-вече шаран. Известно е, че когато веднъж светецът излязъл с лодката си в открито море, се извила буря, която пробила лодката. С шаран той запушил пукнатина и така се спасил от гибел. Така на всеки 6 Декември, пренасяме в жертва шаран, за здраве и благоденствие на семейството си. Но можем ли да сме сигурни в неговото качество и кои са най-добрите рецепти за приготвянето? Екип на "По света и у нас" тръгна с проверяващите по магазините. Традиционно проверките за качеството на предлаганата риба преди празника, започнаха в началото на седмицата. Търговците бяха проверени от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, от Националната агенция за приходите и от Агенцията по безопасност на храните.
1206_silvia KamenovaД-р Силвия Каменова, Областна дирекция по безопасност на храните - София-град: Основно потребителите посещавайки един такъв специализиран обект, трябва да наблюдават рибата как се продава, нейната цялост - да няма наранявания, люспите да са здраво захванати за повърхоността за тялото на рибата, очите да са с блестяща корнея, да няма някаква специфична миризма, хрилете трябва да са в хубав червен цвят.
Тази година нарушения почти не бяха открити, оказа се обаче цената на шарана драстично падна в дните преди Никулден. Килограм шаран в кварталните специализирани магазинчета се продава за 6-6,50 лв. А в големите търговски вериги е далеч по-евтино - между 4,90 лв. и 5,50 лв. Промяна в традицията отчитат опитните рибари, шарана все по-често заменяме с друг вид риба.
1206_Dimitar yanevДимитър Янев, търговец на риба: Това са европейски сом, сьомговата пастърва, обикновената пастърва и от там нататък - сьомгата, която също се познава много добре и е много добра риба.
Все пак лидер сред рибите за Никулден остава шаранът. Важно е обаче и как ще сготвим. На живо в обедните новини Благой Цицелков показа как бързо може се и приготвите морска риба - посолявате, поръсвати с пипер, пълните с масло и лимон, поливате със зехтини и увивате във фолио за готвене. - Хубавата риба става вкусна с хубаво качествено масло, със зехтин, малко девесил в плънката, - повдига завесата на кулинарната тайна готвачът Александрос. После печете 30-40 минути на фурна при 180-200 градуса. Може да довършите рецептата и на скара вместо на фурна. 1206_LIVE Blagoi

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?