ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Заместителите в храните са вредни!

bnt avatar logo от Мария Чернева
A+ A-
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Съставът на сиренето, кашкавалът и млякото вече не е същият поне от една година - твърди директорът на националната вертеринарно медицинска служба. В сутрешния блок "Денят започва" Йордан Войнов заяви, че технологиите със заместителите са нормална практика в Европа и те са безвредни за здравето.

заместителите храните вредни
Съставът на сиренето, кашкавалът и млякото вече не е същият поне от една година - твърди директорът на националната вертеринарно медицинска служба. В сутрешния блок "Денят започва" Йордан Войнов заяви, че технологиите със заместителите са нормална практика в Европа и те са безвредни за здравето.

Специалистите по хранене, обаче, казват точно обратното. Те са крайно изненадани от хранителната измама и твърдят, че добавките от палмово масло и белтъчни концентрати биха могли сериозно да застрашат здравето на всеки.

Йордан Войнов, ген. директор на НВМС:
- Това идва от Европа. След като влязохме в Европа, ние съответно копирахме и тези технологии.

Сиренето, млякото и кашкавалът все по-често се произвеждат с вносно концентрирано мляко, обяснява Войнов. То, обаче, е с ниска масленост. И затова производителите слагали палмово масло.

Репортер:
- Тези палмови мазнини безвредни ли са?

Йордан Войнов, ген. директор на НВМС:
- Да, тези растителни мазнини са абсолютно безвредни.

Доц. Донка Байкова, зам.-предс на дружество по хранене и диететика:
- Ако е едно натурално растително масло трябва да знаем, че палмовото масло е най-богатото растително масло на наситени мастни киселини, които за съжаление имат атерогенен ефект. Ако обаче това са хидрогенирани палмови масла - т.е. превърнати в твърда консистенция като малкарин, то вече пък са богати на трансизомери на мастните киселини.

При първия случай се натрупва холестерол, във втория се увеличава канцерогенния риск. За да стане безвредно, палмовото масло трябва да мине високо технологична обработка, която е доста скъпа - твърдят специалистите. А какъв е нашия внос - още никой не е уточнил. Освен, че е от Индонезия.

Йордан Войнов, ген. директор на НВМС:
- Мисля, че от една година се влагат растителни мазнини в млечнните продукти. Мисля, че от 247 предприятия в бранша 46 търгуват, преработват растителна мазнина.

42 излязоха фирмите, използвали растително масло в млечните си продукти. Имената им от днес са в интернет страницата на ветеринарно медицинската служба.

Сирената с подмемени мазнини съдържат консерванти и много повече сол. Изключително вредно за хипертониците. За да ги докарат на вкус, цвят и мирис вероятно съдържат и вного подобрители, известни като Е-та. Прекаленият им прием, може да е доста непредвидим.

Доц. Донка Байкова, зам.-предс на дружество по хранене и диететика:
- Нашите деца са агресивни, но те са агресивни и благодарение на много от тези Е-та, които се консумират. Често пъти това са продукти, които предизвикват така в по-дълготраен план и ракови образувания.

И използваните в белтъчните добавки - колагенови сурогати от телешки или свински стомах и кожа - могат да са изключително опасни. Освен, че белтъкът в тях ее трудно усвоим, т.е. нехранителен, той може да предизвика алергични пристъпи. А колкото до тебешира или кредата в сиренето - явно се слагат заради калция. Във вид на калциев двухлодир, обаче, той е абсолютно неусвоими от организма.

Нито един специалист по хранене няма да ви препоръча в менюто кренвирши. Те засищат, но нямат никакъв хранителни съставки, защото се правят от смлени субпродукти като пилешки кости и кожа. Затова и месопреработвателите от Силистренсто настояват да се забрани вносът на заместителите на месото при производството на малотрайни колбаси. Само така потребителите ще имат гаранциия за безвредни храни.

http://infocenter.bnt.bg/index.php

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?