НОВИНИ

400 млн. лв. годишно губи държавата от "заплати в плик"

По 400 млн. лв. годишно губи държавата от така наречените "заплати в плик", съобщиха от НАП на дискусия с участието на Главната инспекция по труда, бизнеса и синдикати. За да бъдат пресечени злоупотребите, от приходната агенция предлагат всеки работник да получава електронно съобщение с информация за внесените от работодателя му осигуровки.

Николай Минков
от Николай Минков
19:37, 08.11.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Най-често нереално ниски осигуровки се плащат на работещите в строителството, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството. Нарушенията са предимно в икономически развитите центрове и големите ни курорти. Средно на работодател се падат по 16 000 лв. укрити осигуровки. Всеки, който има съмнение дали не го ощетяват чрез укриване на осигуровки, може да направи проверка чрез калкулатор, на сайта http://zaplatavplik.bg/

Росен Бъчваров - говорител на НАП: Ако работник, който получава 1000 лв., но работодателят му плаща осигуровки на сумата от 500 лв., дългосрочната загуба с калкулатора, който сме разработили, показва загуба от порядъка на 60000 лв.

Наемането на персонал без договор или на половин работен ден е най-често срещаната практика при така наречените "заплати в плик", сочи анализ на бизнеса.

Милена Ангелова - АИКБ: "За да няма "заплати в плик", трябва да няма сиви пари, които да влязат в този плик. И ние се борим с всички проявления на сивата икономика, които генерират подобни средства.

Общо 5000 сигналa срещу некоректни работодатели са подадени в инспекцията по труда от началото на годината.

Дина Христова - ГИТ: Най-често сигналите се подават именно за неизпълнение на трудовите правоотношения - т.е. възникването им, работното време и заплащането на труда, а не толкова за условия на труд.

За да бъдат пресечени злоупотребите, от приходната агенция предлагат всеки назначен служител да получава електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход и трудов договор, а ако фирма укрие осигуровки, тя да не бъде допускана до публични поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демократите в САЩ разкритикуваха отстраняването на главния прокурор
Демократите в САЩ разкритикуваха отстраняването на главния прокурор
Представиха промените в Наказателния кодекс в Комисията по правни въпроси
Представиха промените в Наказателния кодекс в Комисията по правни въпроси