ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Министър Цветанов уточни как ще се правят проверките за качеството на храните

bnt avatar logo от И. Бисерова
A+ A-
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Проверките за качеството на храните ще стават не само по документи, но и чрез лабораторни проби, заяви днес земеделският министър Валери Цветанов. Понеже качеството на храните отдавна е паднало, министър Цветанов поиска лабораториите, в които се изследват земеделските продукти да преминат в структурата на неговото ведомство. В момента 75% от тези лаборатории се намират в Националната ветеринарномедицинската служба.

министър цветанов уточни правят проверките качеството храните

Проверките за качеството на храните ще стават не само по документи, но и чрез лабораторни проби, заяви днес земеделският министър Валери Цветанов. Понеже качеството на храните отдавна е паднало, министър Цветанов поиска лабораториите, в които се изследват земеделските продукти да преминат в структурата на неговото ведомство. В момента 75% от тези лаборатории се намират в Националната ветеринарномедицинската служба.

Заради падналото качество на храните, земеделският министър Валери Цветанов сподели пред журналисти, че се притеснява да пазарува колбаси и млечни продукти.

Валери Цветанов - министър на земеделието и храните:
"Това, което се случи като ясна тенденция през последните 10-12 години да загубим качествените характеристики на българските продукти от земеделието трябва да бъде спряна сега и веднага".

От бюджета на земеделското министерство са отделени 4 милиона лева за да се изгради център, в който ежедневно ще се прави анализ на качеството на храните.

Валери Цветанов - министър на земеделието и храните:
"Става въпрос за анализ на компоненти от рамките на 180 и 200-220 химически компонента, които да гарантират и характеризират здравето и безопасността на храните".

Земеделското ведомство започва кампания, чрез която етикетите на храните ще дават пълна информация на потребителите.

Валери Цветанов - министър на земеделието и храните:
"Вие да сте прочели някъде, че пушените колбаси са правени въз основа на традиционна технология с използване на дървени стърготини или се използва химически препарати на т. нар. течен дим".

Последната мярка, която ще гарантира безопасността на храните, е тези, които не са произведени по традиционен начин, да се продават на отделни щандове в магазините.

http://infocenter.bnt.bg/

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?