По традиция днес лозарите и винарите празнуват Трифон Зарезан. Корените на лозите се поливат с вино и започва резитбата за добър берекет.
По традиция днес лозарите и винарите празнуват Трифон Зарезан. Корените на лозите се поливат с вино и започва резитбата за добър берекет.
Балканското село Лик е един от центровете на лозарството във Врачанско. Още на разсъмване на огъня са сложени три казана курбан за празника. В дома на Йордан Георгиев за ритуалното зарязване на лозите се събират съседите.
- Как тече мъзгата по лозата, така да тече виното от бурето.
Бай Йордан е хванал лозарската ножица преди повече от 60 години. Той разказва, че на този ден лозето се полива с най-хубавото вино.
- Виното е божи дар, кой го прави, той го и пие, от здраве да се не отърве.
Във Врачанско е запазен и обичаят да се плашат с брадва лозите, които не раждат.
- Тая асма миналата година не даде никакво грозде, ако не роди и тая година, ще я сеча.
Традицията повелява на празника всички да се почерпят с вино. Първата наздравица се вдига за майстора-лозар, защото без него бъчвите ще останат празни.
Здраве, благоденствие, вяра в доброто - пожеланията на политиците за Рождество
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново е включен в енергийната система на страната
Здраве, благоденствие, вяра в доброто - пожеланията на политиците за Рождество