Цар на виното избраха в ямболското село Скалица на шестия общински празник на виното. Майстори на божествения елексир от цялата тунджанска община взеха участие в конкурсите за най-добро червено и бяло вино и за най-пивка ракия. В 44-те села на общината се отглеждат над 35 хиляди декара лозя, но няма селоq в което местните хора да не си произвеждат домашно вино.
Цар на виното избраха в ямболското село Скалица на шестия общински празник на виното. Майстори на божествения елексир от цялата тунджанска община взеха участие в конкурсите за най-добро червено и бяло вино и за най-пивка ракия. В 44-те села на общината се отглеждат над 35 хиляди декара лозя, но няма селоq в което местните хора да не си произвеждат домашно вино.
Куньо Димитров от Скалица беше коронован за цар на празника, защото неговото червено вино беше избрано за най-хубаво в конкуренция с още 20
домашни вина. Винопроизводителят е убеден, че майсторлъкът на доброто вино е в обработването на лозето.
Куньо Димитров:
- Виното е богата работа червеното, най-напред
трябва да се зарежат лозята, да се знае колко пъпки да се оставят и пъпките да бъдат полети.
Донка Митева от Кукорево засрами майсторите на белия винен елексир и стана царица на бялото вино.
Донка Митева:
- За мен всичко, което се прави с любов става по-вкусно. Това е тайната, всичко, което влагаш в направата.
Вместо с „Добър ден” цял ден в Скалица празнуващите се поздравяваха с „Наздраве”. Тунджанци почитат виното наравно с хляба и затова в
навечерието на народния Трифон Зарезан те се веселиха от сърце, защото след празника отново започва работата по лозята.