НОВИНИ

50 велосипедисти ще обиколят България за 17 дни

Младеж от Бобов дол организира обиколка по периферията на България за 17 дена, през които той и още 50 велосипедисти ще изминат 2100 километра, за да опознаят и обикнат родината. Маршрутът на колоездачите ще премине през Монтана, Видин, Русе, Силистра, Варна и Бургас и други градове.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
11:27, 13.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Идеята е на 16-годишния Цветан Иванов, за когото реализирането на обиколката е сбъдната мечта. Момчето от Бобов дол открило колоезденето като спорт и забавление преди 3 години, когато попаднал на видео на свой приятел за пътуване “От София до Бургас с колело“. От тогава датира и мечтата му да организира обиколка на България.

Цветан Иванов, организатор: "Искам да видя как живеят различните хора в различните крайща на родината ни. Главно това е една от целите и да видим какъв е манталитетът на хората. Крайната цел е да обиколим България по переферията и да стигнем в Сапарева баня или Паничище като последен ден."

Освен че съчетава приключението и спорта, с обиколката Цветан подкрепя петиция, която призовава регламентиране на отстоянието, на което да се разминават автомобилите с велосипедистите.

Цветан Иванов, организатор: "Шофьорите са изключително невнимателни, някои, не всички. Изпреварват буквално на един сантиметър от нас и с въздушната си струя ни изкарват от пътя."

Дори и да не успеят да инициират законова промяна организаторите на петицията и Цветан се надяват да привлекат вниманието на шофьорите. 16-годишното момче, което е носител и на няколко награди от велосъстезания, вече мисли за организирането на колоездачна обиколка на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДВР: Най-вероятно изгорелите бусове са подпалени умишлено
СДВР: Най-вероятно изгорелите бусове са подпалени умишлено
800 работни места в Пиринско
800 работни места в Пиринско