ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Мирослав Найденов представи стандартите за хляба

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

В зала, ухаеща на топъл хляб, беше подписан новият отраслов стандарт за трите основни вида хляб - бял, добруджа и типов.

мирослав найденов представи стандартите хляба

В зала, ухаеща на топъл хляб, беше подписан новият отраслов стандарт за трите основни вида хляб - бял, добруджа и типов.

Мирослав Найденов: „Никой не е по- голям от хляба, а това е истински хляб. Не знам дали го усещате, аз съм с лека хрема, не знам дали го усещате как мирише, но той мирише на истински хляб."

Хлябът по БДС ще е 100% естествен продукт. Той ще се прави по "бабината" рецепта - брашно, мая, малко сол и вода, казаха от бранша. Стандартът е обвързан и с качеството на пшеницата и на брашното.

Николай Тапаров, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители: „Суровината вече ще е стандартизирана, затова казахме, че основният показател глутен не може да бъде по-малко от 26. Естествено, че това нещо означава качествено зърно, качествена суровина ..."

При лоша реколта или покълнало жито ще се допускат единствено класически добавки.

Мариана Кукушева - председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите: „Лъжичка оцет, или лъжичка лимонтозу, както и при желание на производителя, лъжичка олио."

От днес тече процедура по регистриране на желаещите да произвеждат по стандарт България.

Инж. Наталия Аврамова повече от 30 години прави хляб. Според нея през последните години българинът купува все по-често студен хляб. За нея обаче няма нищо по -хубаво от ароматната препечена коричка хляб.

Инж. Наталия Аврамова - инженер-технолог по хлебопроизовдство: „Преминаването на трайността на хляба на 48 часа хората ще си припомнят
стария аромат и вкус на онзи хляб."

Хлябът по стандарт няма да е бутиков, а ще е масовият хляб на България, който гарантира качество, посочиха представители на браншовите организации. Той ще се прави от малки, средни и индустриални производители.

Цената на хляба по БДС все още не може да се калкулира, казаха от бранша. Очакванията са повишаване на цената до 10%. Злоупотребите със стандарта ще бъдат санкционирани от 500 до 10 000 лева, а може да се стигне и до затваряне на пекарната.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?