Опасната бактерия, причинила тежките зарази в Германия, не е от нов щам. Човек отдавна съжителства с нея. В България, обаче, до сега не е имало случай на подобен епидемичен взрив.
Експертите предполагат, че рисковете са свързани с използването на биопродукция.
Те са навсякъде - във водата, която пием, в храната, която ядем, в червата и на здравите хора. И може би са най-изучаваните бактерии въобще.
За съжаление, обаче не всички бактерии са толкова безобидни. Ешерихия коли О 104 Н 21 има лош характер.
Проф. Тодор Кантарджиев, председател на Българската асоциация на микробиолозите:
- Причинява един токсин. Веротоксин. Токсин, който е доста опасен, защото причинява кървави изпражнения, за съжаление ако инфекцията продължи в червото, микробите се увеличават, този токсин се увеличава, той засяга всички клетки, той атакува мембраните на клетките.
Лошият си характер, тази ешерихия компенсира с трудно афектиране. Трябва да се поеме по-голямо количество от нея, за да предизвика натравяне, застрашаващо живота.
Проф. Кантарджиев:
- Но трябва голяма доза.
Лошата бактерия, обаче, се среща навсякъде. Изглежда, обаче, че Германия е по-рискова, защото подобни епидемии, макар и по-малки без, смъртни случаи там имаше и миналата, и по-миналата година.
И с какво Германия е по-различна. Страната първо е известна големия си пазар на биопродукция. Био или още се нарича чиста продукция, което вероятно е заблудило германците, че може и да не мият краставиците си или друг зеленчук.
Само че био означава чисто от към пестициди и химикали, но не от бактерии. Още повече, че по дефиниция, в биопроизводството се използва само естествен тор или ексременти най-вече на преживни животни. Където лошата бактерия се среща най-често.
Така че ако е от краставиците - те или са поливани с вода замърсена с тор, или са опръскани с тор при поливането. Няма значение.