НОВИНИ

55 години "По света и у нас": разходка в историята на новините

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:42, 20.07.2015
Чете се за: 02:09 мин.
Ние сме част от вашия живот

Отиваме на една кратка разходка из дългата история на първите телевизионните новини в България.

Първо, разбира се била чернобяла. Сегашните деца като са малки питат - и животът тогава ли е бил чернобял? Не, просто още не е била открита технологията на трите електронни лъча - червен, зелен и син, а по екрана, покрит с бял фосфор се е движел само един електронен лъч. За излъчването й е избран часът 20.00. Час, който е запазен и досега. Защо го избират? Защото новините на радиото тогава започват в 20 и 30 и телевизионните е трябвало да ги изпреварят. Земното кълбо, запазената марка на "По света и у нас" тогава е само статичен декор, поставен зад гърбовете на говорителите. Колкото до тях- първият и останал дълги години е Никола Филипов.

Да си спомним тук и за Георги Ламбрев, Мария Тролева, Анахид Тачева, Даниел Илиев, Лили Ванкова, Мария Янакиева, Христина Христова, Любинка Нягулова. Толкова за началото през 1960-та, и да не забравя най-важното - всичко това се случва седем години преди да се родя. През 1961 става чудо - земното кълбо се завърта и така се появява една от първите тъй наречени "шапки" в телевизията.

През 1961 г., която е особено плодотворна, се случва още нещо - в края на телевизионната програма се появява нова емисия новини - късната.

1989 г. е година на прелом. На 10 ноември пада тоталитарният режим и започват годините на демокрация.

Промените не закъсняват и в новините във вид на "нова концепция". Още в края на 1989 г. "По света и у нас" започва да се обръща към зрителите си не с "драги зрители" или "другарки и другари", а с "дами и господа". Пуска и открити телефони, отразява митингите на новосформираната опозиция, създаването на Великото народно събрание, първите демократични избори, Лукановата зима, началото на съдебно дело номер 1 срещу Тодор Живков, студентската стачка. И най-важното - в "По света и у нас" се заражда конкуренцията във вид на два екипа - Екип 1 и Екип 2. В първия водещи са Емилия Иванова и Райчо Райков, във втория- Нери Терзиева и Асен Агов.

От 1992 г. "По света и у нас" вече не е в Първа програма, в а Канал 1. Втора програма пък вече е Ефир 2 и започва люта конкуренция между новините на двата канала - кой ще представи събитието по-добре. Тук някъде, на 11 ноември 1992 г. се появявам и аз, но на страната на конкурента. През 1994-та "По света и у нас" прави зрителите съпричастни на завръщането на футболните ни национали след успеха на Световното. И разбира се отразява кризата при управлението на Жан Виденов и протестите, довели до падането на правителството в края на 1996 г. През 1999 г. идва нова голяма промяна. Канал 1 и Ефир 2 се обединяват, обединяват се и новините на двете програми. В "По света и у нас" отивам и аз. За да се отбележи промяната, променя се и обликът на новините - с нова шапка и музика.През 2004-та успешно отразяваме влизането на страната ни в НАТО, година по-късно обновяваме изцяло любимото " Студио 6", а след още две години през 2007 г. показваме как България влиза в Европейския съюз.

Освен по-доброто качество на излъчването се опитваме да ви представим по-задълбочено и разнообразно събитията и проблемите. Вече свикнахте с многобройните преки линии, които ви показват нещата още докато те се случват.

Видяхте лицата на репортерите, които десетки години бяха скрити за вас, а сега дори ги поздравявате на улицата, взимайки ги за ваши приятели. Видяхте ги и в студията и пред тъч скрийна и решихте да им вярвате или не. Включително и на мен.

Бъдете сигурни още, че сега новините стигат много по-бързо до вас. И то не само заради преките връзки. Монтираме по-бързо, снимаме по-бързо - понякога дори с мобилните си телефони, работим по-бързо. За вас, зрителя. И все още се радваме, когато казвате, че нашите новини, на "По света и у нас" са най-сериозни и задълбочени, а телевизията, която ги приютява - БНТ е институцията в държавата, на която имате най-голямо доверие.

Автори: Елиана Димитрова, Спас Кьосев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за високи температури в цялата страна
Жълт код за високи температури в цялата страна
Без вода в Сопот
Без вода в Сопот