В разгара сме на най-горещото време през годината - т.
Проверки за храните на откритоИван Огнянов произвежда продукцията си в благоевградското село Падеж и ни гарантира, че стоката му е прясна и дори здравословна. "Хората най-много си купуват козе, масло, сирене, мляко, мътеница. - Сега като е топло това мляко няма ли да се развали? - Не, няма... що остане, връщаме го и го правим на извара", обяснява Иван Огнянски. Божко Костадинов продава яйца от пуйка, казва че са полезни, защото са с по-ниско съдържание на холестерол. "Аз ги държа в хладилника и те са от два три дена някои се току продадат, някои си ги изконсумирам аз", казва Божко Костадинов. Мнозина са свикнали и си купуват от пазара и не се притесняват за качеството дори в най-горещите летни дни. "Естествено, от домашното по-хубаво няма... стоката не се задържа, достатъчно малко е, за да се продаде за деня", твърди Гаврил Соколов. От Агенцията по безопасност на храните обаче казаха, че не гарантират за качествата на тези продукти, затова при покупка всеки човек сам поема риска. Д-р Димитър Малиновски -Контрол по храните ОДБХ - Благоевград: Тези продукти трябва да са в хладилни условия при температура от 0 до 4 градуса, има голяма опасност от разваляне и развитие на патогенни микроорганизми и съответно настъпване на хранителни инциденти. Продажба на открито за сега се позволява само за сурово мляко, но не и за яйца, кашкавал или сирене.