11 души от град Рила са заразени с бруцелоза, след като са консумирали мляко или месо от болни кози.
Д-р Емил Гъгнев - ОДБХ-Кюстендил: Термичната обработка на млекото гарантира обезвреждането на бактерията, така че не съществува опасност от млекопреработвателно предприятие да излезе и да зарази консуматор. Инфектирането на човек се извършва тогава, когато се консумира термичнонепреработено мляко и месо.От агенцията предупреждават да не се пие сурово мляко и да не се ядат неузряло сирене и кашкавал. Експертите са категорични, че заразата не се предава от човек на човек. Бруцелозата е много опасно заболяване, и ако не се лекува навреме, може дори да бъде фатално. Затова лекарите съветват при съмнителни оплаквания хората веднага да потърсят медицинска помощ.