НОВИНИ

"Пътуване в миналото": Кулата в Деултум

Огромна кула без аналог в Европа разкриха археолозите в римската колония Деултум в Дебелт, Бургаско. Кулата е най-важната в защитата на града и учените откриват множество следи от битки и пожари. Освен това тя хвърля светлина и върху въпроса, защо в този толкова грандиозен римски град, жителите му сами разрушават много от обществените сгради и термите.Кой е врагът, който не се спира пред мощните крепостни стени на Деултум - това ще научите в репортажа от поредицата „Пътуване в миналото" на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:17, 23.08.2015
Чете се за: 04:25 мин.
Новини от миналото

Не са виждали подобно нещо. Толкова мощна защитна кула, земята разкрива за първи път у нас. Целият под на тази кула е осеян с върхове на стрели, които ни изтрелват директно в миналото, 1400 години назад, когато тази кула не устояла на врага. А прясно разкритата кула е част от крепостната стена на първата римска колония у нас.

Доц. д-р Людмир Вагалински, ръководител на археологическите разкопки: Тази кула е от втора половина на 5-6 век, удивително добре запазена и през тези отвори и амбразури са стреляли. Стреляли са с лък в краката на противник. Влизам вътре, ето демонстрирам, влизам вътре и ето така и стеляш и на това ниво ходят те долу, противника точно в краката му.

Колкото и да е яка кулата, опожарените пластове подсказват поражение. Множеството върхове на стрели също.

Доц. д-р Людмир Вагалински, ръководител на археологическите разкопки: Трипера стрела желязна с шипче, много са характерни за аварите, които атакуват в края на 6 век нашите земи.

Мария Чернева: Това е една от главните улици на Деултум, а това е питос, склад за зърно вкопан направо в нея. Какво ли се е случило, че хората са започнали да строят жилище направо върху улицата. Какво ли се е случило, че хората са започнали да строят домовете си направо на улицата.

Три века преди това, през 70-та година, ветерани от 8-ми августов легион получават като награда апетитното парче край Дебелт, близо до пристанище. Вероятно и затова Деултум получава статут на римска колония. Постоянни атаки на германските племена прави трети век и тук много труден. Най-тежък, обаче, е четвърти, когато Деултум търпи големи от поражения от готите. Те зашеметяват сериозно и цялата Римската империя, след разгромяваща битка при Адрианопол. В 5-ти век пък идва ред на хуните.

Доц. д-р Людмир Вагалински, ръководител на археологическите разкопки: След като хуните приключват да ги атакуват и периодично ги мачкат, те ... вече населението им намалява. Те не могат вече да бранят вече голяма римска крепост и тогава свиват, и правят тази все още много здрава крепост.

За нейния строеж вероятно получават сериозна подкрепа и от Константинопол. Градът е ключов за империята и нейната защита. За да построят крепостната стена, обаче, жителите на Деултум сами рушат част от сградите си.

Доц. д-р Людмир Вагалински, ръководител на археологическите разкопки: Тази прекрасна тухлена сграда на която още незнаем предназначението е от 4 век тя е ранна, тя е била с арки и те ги разбиват. То си личи как са срязали тука ако видите самите тухлените градежи са срязани виждате ли там, за да си вкарат крепостната стена. Идват хора и от селата, мъчат се да се съберат заедно, пространството е тясно и почват обществените пространства да ги режат да ги преграждат, да се мъчат да живеят.

Докато пътуваме из миналото, работниците при кулата попадат на остатъци от мраморна облицовка на сградата до кулата. С мрамор са облицовали само термите. Ще рече още една красива постройка е жертвана за по-добрата защита на града. След нападението на аварите, населението все пак оцелява и Деултум е жив със сигурност до началото на 13 век. Или устоява на всякакви превратности 1200 години.

По-подробен репортаж може да видите в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи атакуваха варненските заведенията на плажа
Полицаи атакуваха варненските заведенията на плажа
Цените на зеленчуците тръгнаха нагоре
Цените на зеленчуците тръгнаха нагоре