НОВИНИ

Пътуване в миналото на Кабиле

Време е за поредното Пътуване в миналото. Повече от век животът в античния тракийски град Кабиле е замрял. Археологическите разкопки не откриват никакви следи от 5 век, което остава загадка за учените. Археологическият резерват, красивата базилика с мозайка и древното тракийско светилище все още не получават заслуженото внимание от страна на посетителите.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:45, 25.08.2015
7751
Чете се за: 03:37 мин.
Новини от миналото

Намира се на хвърлей от магистралата, до отбивката за Ямбол и Сливен. И е археологически резерват, нищо друго.

За всички заблудени от тази табелка, че НАР Кабиле е място, на което можеш да спреш, да отидеш до тоалетна или да си налееш гориво, следва голяма изненада.

Можеш да спреш, но единствено за да налееш гориво в машината на времето. Защото Кабиле е древен тракийски град. Земята тук непрекъснато разкрива нови пластове живот и катаклизми. В случая археолозите проучват рухнали сгради извън крепостната стена на Кабиле от 4 век.

valchevИван Вълчев - катедра "Археология", СУ: Имаме достатъчно основания да знаем, че става въпрос за пожар. Под керемидите излизат страшно много въглени.

От пожар е загинала не само тази сграда. Съседната също, съседната на съседната и тя. Общо бедствие. От 4 век може да се свърже само с нашествието на готите.

Следващият пласт сгради е от 6 век. Над 100 години живот тук, някъде се губят.

"Нямаме достатъчно материали от 5 век и не ни е ясно какво се случва в Кабиле през 5 век", заяви Иван Вълчев - катедра "Археология", СУ.

cherneva

Разкопките сега разкриват края на Кабиле. А началото се губи някъде в първото хилядолетие преди Христа, когато около древното тракийско светилище на Зайчи връх се появява група от селища.

Кабиле е тракийски град, което е крайно необичайно за социалната структура на траките. Нещо трябва да се е случило значимо, за да заселят град.

lozanivИвайло Лозанов - катедра "Археология", СУ: Идват македоните те преобръщат нещата, Филип и Александър Идват тук и по някакъв начин да утвърдят властта си на практика са принудени да пречупят и този социален модел в който живеят траките.

Освен македоните, на изграждането и поддържането на градове залага и римската империя. А войскова част в кастела по-скоро маркира присъствие. Владетелските практики и при елини, и при римляни са по-префинени.

lozanivИвайло Лозанов - катедра "Археология", СУ: Траките са едни от най-многобройните новобранци да го речем в римската армия - с удоволствие служат там защото се плаща добре. Връщайки се след 25 години от служба или малко повече, те вече по един или друг начин са се откъснали от корените си. И римляните разчитат, че тези хора ще бъдат носителите на тяхната идея за власт сред съплеменниците си. И стимулират този процес непрекъснато.

По време на реформаторското управление на Константин Велики, Кабиле търпи ренесанс, а базиликите бележат края на гоненията срещу християнството. От Кабиле е и първият сигурен епископ, по нашите земи, участник в сердикийския събор през 343-та. Затова археолозите са нетърпеливи да открият какво са затрупали големите кемиди от слоя на 4-ти век. Но ще оставят изненадите за следващото лято.

Подробен репортаж можете да видитев "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зверска катастрофа в София на спирка Орион
Зверска катастрофа в София на спирка "Орион"
Горивата да не се проверяват кампанийно, призова Дончев
Горивата да не се проверяват кампанийно, призова Дончев