Какво грозде ще ядем и какво вино ще пием обсъдихме в рубрика „Експерт" с Красимир Коев - изпълнителен директор на Държавната агенция по лозата и виното. Вижте разговора във видематерила.
Какво грозде ще ядем и какво вино ще пием обсъдихме в рубрика „Експерт" с Красимир Коев - изпълнителен директор на Държавната агенция по лозата и виното. Вижте разговора във видематерила.
Килограм грозде в София се продава средно за 1, 70 лева, а сортовете без семки струват около 3 лева. Оказва се, че това е цената както за българския, така и за вносния плод.
Продавачи и производители на два от софийските пазари казват, че тази година реколтата у нас е по-добра от миналогодишната и като качество, и като количество. Все още обаче има прекупвачи, които предпочитат да продават грозде от чужбина. В момента се внася основно от Гърция.
Петър Кунев - продавач:
- Българското по-не е хубаво. Не е сладко?Ами, сладко е, но няма хубав вид.
Въпреки по-добрия търговски вид на гръцкото грозде, клиентите казват, че предпочитат българската продукция.
Анкета
Жена:
- Предпочитам българско, защото ми харесва повече, чуждото е по- безвкусно.
Мъж:
- Може би понеже е по-сушава година и гроздето е доста сладко, поне така казват специалистите, а така го оценявам и аз.
Жена:
- Щом има толкова много пчели по него сигурно е сладко, това е моят показател.
Разликата в цената между българското и гръцкото грозде на борсата е около 10 стотинки, понякога обаче вносната продукция се продава по-евтино, разказват производители. За сега са доволни от продажбите на пазара. Недостатъчни обаче им се струват цените, на които големите винпроми изкупуват продукцията им.
Божидар Витков - производител:
- Повечето хора вече не дават на винпромите, правят си в домашни условия - вино, ракия и тем подобни.
Гроздоберът в страната вече започна, а в опазването на реколтата в някой райони се предвижда и участие на жандармерия и полиция.