НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: Компроматните сражения не правят чест на никого

Аз не се страхувам от критиките, те са част от моята работа, а градивните критики дори ми помагат в работата през цялото - независимо дали сме в предизборна кампания или не.

йорданка фандъкова компроматните сражения правят чест никого
bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 16.09.2011
Чете се за: 10:20 мин.
У нас

Аз не се страхувам от критиките, те са част от моята работа, а градивните критики дори ми помагат в работата през цялото - независимо дали сме в предизборна кампания или не. Но това, което е изключително неприятно са започналите компроматни сражения, което не прави чест на никого. Това каза в студиото на "Денят започва" Йорданка Фандъкова - градоначалникът на София и кандидат за столичен кмет на ГЕРБ.

Нелепо и непочтено е намесването на името ми в скандала за искания от Росен Плевнелиев подкуп, каза тя и добави: "Да се бориш за доверието с неистини, полуистини или манипулации - това не прави чест на никого."

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ: Да, засега е това. Благодаря ти, Боряна. По-късно, както ти казваш, ще имаш възможност отново да се включиш в предаването. Г-жа Фандъкова тръгна към студиото ни, разговорът ще започне след малко. Здравейте отново на онези, които ни гледат от самото начало или по-отдавна и за пръв път на онези, които сега се включват. Включвате се в много подходящ момент, трябва да ви кажа, защото в студиото вече е г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на София, а и кандидат за кмет на София. Здравейте, г-жо Фандъкова, радвам се, че сте тук. Преди малко онези, които наистина следяха предаването видяха, че се включихте и от пред БНТ. Бяхте се разположили удобно на един от онези градински столове. Харесва ли ви кътчето, което изградихме на Parking day, на този 16...

Йорданка Фандъкова: Прекрасно е – на мястото на автомобилите да има зеленина, трева и растения. Дай, Боже, повече такива неща да извоюваме за пешеходците, за всички нас, но в същото време, разбира се, да не забравяме, че и шофьорите имат своите права.

Водещ: Така е, разбира се, ще стигнем и до паркингите малко по-късно, неминуемо, сещате се, че трябва да поговорим и за тях. Но като казах, че сте настоящ кмет, а и ще се кандидатирате отново, тази ситуация неудобна ли е, защото Вие в момента ставате по някакъв начин и обект на атаки от опоненти, нормално?

Йорданка Фандъкова: Аз не се страхувам от критиките, критиките са част от моята работа. Градивните критики дори ми помагат в работата през цялото време, независимо дали сме в кампания или не. Това, което обаче е изключително неприятно, са започналите компроматни сражения, което не прави чест, разбира се, на никого, но всеки сам избира своята тактика и своята стратегия. Това, на което залагам, е завършването на моя половин мандат и, разбира се, веднага след като се регистрирам, ще изляза в отпуск, така че да не се раздвоявам и да се съсредоточа вече върху самата кампания. В момента завършвам основните проекти, които, слава Богу, времето позволи да пуснем и бул. „Ломско шосе”, и бул. „Цариградско шосе”, изцяло преасфалтирани, бул. „Ломско шосе” с велоалея повече от 2 км., с ново осветление. Позволи ни да пуснем и моста „Чавдар”, да завърши предсрочно, да обърнем движението на моста на „Драган Цанкнов”, за да може и там да завърши по-бързо, за да облекчаваме трафика. Беше пуснат и част от „Южната дъга”, така че наистина за 15 септември, вчера, за първия учебен ден, да имаме все пак по-добри възможности за придвижване.

Водещ: Да. Част от „Южната дъга”, както казахте, тук в критичен стил сега са публикували снимка, наистина, малко абсурдно – как /…/ свършва в мантинела, знаете за този проблем.

Йорданка Фандъкова: Така е, така е, разбира се, аз самата бях лично на проверка още същия ден. Знаете, че участъкът се изгражда от Агенция „Пътна инфраструктура”, бяхме с директора на агенцията заедно, с представители на изпълнителите. Нека да подчертая обаче, че това все още е строителен обект, бяха частично пуснати локалите, и то с доста сериозни темпове се работеше, само и само да се облекчи поне малко трафикът. Знаете, че се наложи и затварянето, за да се монтират естакадите. Всичко това сме го заявили, аз очаквам още днес до края на деня всички въпроси да бъдат решени.

Водещ: Още днес до края на деня?

Йорданка Фандъкова: Снощи се маркираше, тъй като се изчака все пак, през деня не е удобно да се работи, снощи колегата ми беше на място, маркираха изпълнителите, за да се отстранят всички тези неудобства за шофьорите и да могат да се придвижват по-нормално. Безспорно, това е нелепо.

Водещ: Всъщност кадри пускат и колегите в момента.

Йорданка Фандъкова: Безспорно, това е нелепо, просто е трябвало да демонтират част от еластичната ограда, което ще направят още днес.

Водещ: Чудесно е, че ще стане така, аз вярвам, че ще стане наистина. Казахте компроматна война, така го нарекохте преди малко това, което става. Вчера или онзи ден заявихте, мисля, че беше вчера, че е непочтено, мисля, че това е изразът, който употребихте, изобщо да бъде намесено името Ви във всичко това.

Йорданка Фандъкова: То е нелепо, непочтено и твърдението, че аз съм знаела нещо, което някой си представя, че трябва да се знае през 2008 г. за случай, с който изобщо не съм се занимавала, е направо неистина. През 2008 г. всички знаят, че аз се занимавах с образование, култура, спорт. Тогава работехме активно за строежа на детските градини, вече 40 нови сгради сме построили, също така ми е странно, че хора, които са продавали детските градини преди това, твърдят, че сега ще се справят за нула време с недостига. Започнахме строителството, дострояването на едно училище в един обект, който беше в центъра на София, истинско бедствие – буренясало, с опасни колони. Вчера открихме първия учебен ден в ново училище в София, страхотно постижение за града ни. Вместо това да бъде темата на Общинския съвет...

Водещ: Мисля, че е първото от 20 години насам, нали така, което...

Йорданка Фандъкова: Първото, което е построено.

Водещ: Новопостроено, да.

Йорданка Фандъкова: Всеки лев, който е дала общината от парите на гражданите за това училище си струва, защото той ще се върне многократно. Децата от Втора английска гимназия, които имат страхотни постижения, съм сигурна, че ще ги увеличат. Това са темите, които за мен са важни. Всичко останало, наистина не прави чест, особено на хора, които се борят за доверието на софиянци. Да се бориш за доверието с неистини, полуистини или манипулации, това не прави чест на никого.

Водещ: Да, и все пак, длъжен съм да продължа темата, колкото и да изглежда злободневно, но все пак това е един сериозен въпрос. Човек като г-н Георги Кадиев, предполагам, че го познавате достатъчно добре, си позволява да каже: кажи си, Данче. Да очакваме от него просто една такава булевардна арогантност, не звучи логично.

Йорданка Фандъкова: Както виждате, случва се. И аз не мога да очаквам.

Водещ: Ама не, искам да кажа – може би все пак той разчита на нещо, опира се на нещо, за да бъде толкова прям в призива си.

Йорданка Фандъкова: Попитайте го него. Ние никога не сме си говорили на „ти”. Никога не съм се обръщала по друг начин към него, освен с г-н Кадиев. Това, най-малкото, е проява на лош вкус и лошо възпитание, но това си е негова работа.

Водещ: Да. За мен това е изчерпано, но искам за друго да Ви питам, ето, и днешният вестник обръща внимание отново на „Софийски имоти”.Предполагам, прочетохте и интервюто, препубликувано в момента от вестник „Банкер” от 2007 г. на г-н Росен Плевнелиев. Тогава, разбира се, той в съвсем друго качество го дава. „Софийски имот” – еманация на злото в града. Това е цитат от Росен Плевнелиев. около 50 дела до момента, нали така?

Йорданка Фандъкова: Вие знаете отлично, че всъщност проверките, които доведоха вече дори до осъдителни присъди, започнаха след идването на г-н Борисов като кмет. Той лично започна тези проверки и те вече имат своите резултати. Затова аз не доумявам как може политически сили, които са били част от управлението и са участвали в целия този процес, сега всъщност да обвиняват човека, който е почтеният, който не се е поддал, не е влязъл в схеми. Това аз като човек, истински, не доумявам, който е откритият, който е излязъл с името си и е дал това интервю и в момента нещо странно се случва. Всъщност всички нападат човека, който наистина е почтен. За мен това е неприятно.

Водещ: Познавате ли хората, чиито имена са споменати, тези общински съветници, ето – Яне Янев каза: Орлин Иванов, Радослав Тошев и Пламен Илиев са тримата общински съветници.

Йорданка Фандъкова: Разбира се, че ги познавам част от тези съветници.

Водещ: Като какви ги познавате, това е въпросът?

Йорданка Фандъкова: Като колеги, с които сме работили и в предишния Общински съвет, когато ние – ГЕРБ нямаше не само мнозинство, но нямаше и общински съветници.

Водещ: Простете, мисълта ми беше впечатлението Ви от тях какво е – като за почтени, добре вършещи работата си хора, или...?

Йорданка Фандъкова: Аз не мога да оценявам хората. Просто никога не сме имали проблеми, винаги сме били оперативни, с колегите работя много добре като изпълнение на задачи. Наистина, компроматът означава, че ти хвърляш нещо в пространството, което след това няма как да бъде обяснено. Отговорната позиция за мен е да поставиш въпроса и да сезираш органите, които могат това нещо да го проверят. Всичко останало е несериозно.

Водещ: Ще останат ли същите хора в листите на ГЕРБ за следващия мандат?

Йорданка Фандъкова: В момента се обсъждат листите, аз смятам, че тези хора са възрастни, те могат да дадат ясен отговор. Вчера и г-н Тошев, и г-н Иванов категорично дадоха и пред медиите този отговор. Ако те смятат, че това е клевета, те имат и аз щ е им препоръчам всички основания да заведат дела за клевета.

Водещ: Мисля, че градът наистина е много голям и си има достатъчно проблеми, така че можем да спрем да се занимаваме с това.

Йорданка Фандъкова: Мисля, че това е по-важно, наистина.

Водещ: Точно така. Добре, наистина, иска ми се още веднъж да се върнем малко на детските градини, защото знаете ли какво ми се струва? Може би е нормално в предизборна кампания, тук не искам да излизам като Ваш адвокат, но имам чувството, че някои от опонентите в момента много забравят точно колко градини са били изградени, говори се, че сега ще почват да строят градини. Повторете още веднъж цифрите. Инвестицията от 100 млн. ли беше, за да е ясно и да се разбере.
Йорданка Фандъкова: До този момент, от 2006 г. досега, около 100 млн. лв. са инвестирани в строителството на нови сгради и около 90 млн. лв. инвестиции в подобряване на средата както в детските градини, така и в училищата. Десет пъти са се увеличили годишните инвестиции, които преди това са отделяни. Само ще кажа, че през 2006 г., когато станах зам.-кмет по образование, заварих вече подготвения бюджет с 2.5 млн. инвестиции за ремонти на около 200 училища и 200 детски градини, което, сами разбирате, е крайно недостатъчно. Аз дойдох от училище и зная в какво състояние беше училищната база. Сега инвестираме, дори и в годините на криза, по около 10 млн. само за ремонти, отделно, пак казвам, за строителство. Това са инвестиции, които по нашите разбирания са изключително важни. Инвестициите в инфраструктура и в образование, това всъщност е и основата, върху която се гради икономиката, върху която се развива и градът и се създават работни места. 40 нови сгради сме построили, но нека да се върнем назад, защото наистина много се забравя.

Водещ: Да, позволих си аз да го кажа, но наистина ми се струва, че...

Йорданка Фандъкова: 44 детски градини бяха тотално изгубени за общината чрез приватизация, реституция, или най-тежкото – чрез замяна за по няколко апартамента. Първата ми защита в Общинския съвет тогава, в който, пак подчертавам, ние нямахме общински съветници, беше и първото ми усилие да убеждавам съветници от ляво и от дясно, че всъщност в София се раждат деца, че има недостиг на детски градини, по повод последния опит, който беше спрян и върнат от г-н Борисов тогава – да бъде заменена част от детска градина, 81-ва в район „Възраждане”, ако някой е забравил, срещу няколко – 2, 3 или 4 бяха панелни апартамента. Това нещо, слава, Богу, не се случи и от тогава никой не си позволи да прави опит, но аз няма да забравя, че тогава ме убеждаваха, че всъщност няма никакъв недостиг, а родителите, които протестираха в 81-ва детска градина, твърдяха друго – че за техните деца няма място и както се оказа след това, когато изнесохме всички числа, когато направихме системата така, че да е ясно и ние да си кажем, че има този проблем. За да бъде решен един проблем, той трябва да се назове. Аз не се страхувам да назова проблемите, въпреки че след това всички почват нас да ни обвиняват. Най-недоумявам наистина за това, че хората, които са участвали в тези замени, сега твърдят, че ние сме виновни за недостига на места в детските градини. Това никога няма да го приема.

Водещ: Да. Продължават обаче истериите около кандидатстването в градините.

Йорданка Фандъкова: Така е, така е.

Водещ: Какво смятате да направите?

Йорданка Фандъкова: Така е, защото, наистина, все още местата са недостатъчни. За съжаление, нещата се случват и се компенсират бавно, много по-бавно отколкото се продават и се губят. Само ще припомня, че освен продадените детски градини, 20 детски градини трябваше да бъдат затворени по предписание на пожарната веднага, защото бяха опасни, бяха преценили колегите, че са опасни за децата. С усилията на пожарната, за да внимава много, и с усилията на общината да инвестира, ние всъщност този проблем решихме. Последната от тези 20, последната нова сграда се строи в момента в кв. „Волуяк”. С това ние сме изчерпали този проблем. В същото време имаше детски градини, които са с абзестови, опасни стени и панели. Такава беше 19-та детска градина в район „Младост”. Преди няколко дни открихме нова прекрасна сграда с басейни, със спортен салон, в която преместихме децата от 19-та детска градина и в момента започна цялостната реконструкция на 19-та детска градина, която пък след 5-6 месеца ще може да приеме вече нови около 200 деца. Това е устойчив модел на работа. Аз лично залагам точно на комплексния, на устойчивия модел, така че да се гарантира, че оттук нататък работата продължава и този проблем ще бъде постепенно решаван.

Водещ: Кандидатът на социалистическата партия обеща 12 000 нови места в детски градини, препотвърди го и в нашето студио. Реалистично ли е това?

Йорданка Фандъкова: Аз затова Ви казах, че недоумявам наистина хора, които са работили...голяма част от моите опоненти всъщност са действащи общински съветници, някои с по един, някои с по два мандата, действащи районни кметове и затова наистина не ми се влиза в такива странни спорове. Естествено, че програмата, която изпълняваме, тя е гласувана от Общинския съвет. Там се е обсъждало, ако хората се сещат, в месеците преди кампанията, че има друг подход. Дори да приемем, че е възможен, те са имали цялото това време, за да могат да защитят друг такъв подход. Защо не са го направили? Аз очаквам наистина, че хората ще оценяват не само обещанията и мечтите, които споделяме в кампанията, а това, което сме правили всеки на своето място, и това, което е подготвено. Моята истинска гордост е не само това, което сме постигнали, а фактът, че ние имаме подготвените проекти, голяма част от които имат и осигурено финансиране по всички теми, за да може да се решават устойчиво проблемите на града. По темата транспорт, например, подписахме договора за 63 млн. евро финансиране за подмяна на тролейбусен парк, за изграждане на нови трамвайни линии, за изграждане на кръстовища, на интелигентно управление на кръстовищата, на 20 кръстовища. Всичко това е в посока подобряване на градския транспорт. Заедно с осигуряването на продължаването на метрото, това всъщност са проектите, които гарантират облекчаването на трафика, в същото време осигуряването на добър, модерен градски транспорт. Фактът, че вече имаме 30 нови тролейбуса от миналата година говори, че това е устойчива програма, а не са просто едни частични решения.

Водещ: Споменахте метрото, би трябвало идния август, нали така, 2012 г. вторият метродиаметър да бъде готов, някакви проблеми? Там, като че ли, по-бързо вървят нещата.

Йорданка Фандъкова: По-бързо вървят, затова и вчера на сесията предложихме и беше приета актуализацията на бюджета по-скоро в частта разпределение на допълнителни приходи, които имаме от одобрения първи етап на инсталацията за битови отпадъци. Част от тези средства всъщност насочихме към метрото, точно поради причината, че проектът избързва, графикът се изпреварва. Май месец ще бъде отворена вече линията от „Младост” до „Цариградско шосе”, заедно с най-големия буферен паркинг за 1300 места. Ето това е нещо, което споделих и в началото на седмицата на мобилността – че това е комплексното решение. Отиваш, пътуваш от „Дружба”, или от „Младост”, или идваш от магистрала „Тракия”, оставяш автомобила си, използваш възможността да се придвижиш с метрото бързо и удобно до центъра, и по този начин в центъра една кола по-малко има нужда да паркира. Така че това е още месец май, а месец август вече удвояваме капацитета на метрото, който имаме в момента. От около 180 000 – 200 000 дневно ще могат да се ползват от метрото 400 000 души дневно. Това означава много коли по-малко. И заедно с велоалеите, които изграждаме вече и ги връзваме в цялостна мрежа, все повече хора виждам, че използват велосипедите, това нещо със сигурност трайно ще повлияе върху графика.

Водещ: Добре, не предвиждате някакви обществени паркинги в централната част на града. Знам, че това е много трудно, но мисли ли се в тази посока?

Йорданка Фандъкова: Разбира се, че се мисли, това е част от проектирането. Усилията, все пак ще подчертая, и стратегията, която имаме, са насочени към изграждането на буферните паркинги. Освен този, за който споменах, още три буферни паркинги се изграждат със строителството на метрото и ще бъдат готови заедно с него, не както в първия участък. Така че да може да се ползва метрото. Т.е. нашите усилия са насочени към стимулиране на хората да използват екологичния градски транспорт – метро, трамвай, велосипеди.

Водещ: Времето ни напредна, аз няма да се занимавам въпреки очакванията, може би, на публиката със завода за боклук, защото мисля, че нещата са казани, но само едно ще Ви помоля да кажете – гарантирате ли, че няма оттук нататък да има никакво забавяне, след като вече се работи, /…/ карта вече е подадена, одобрени са проектите, готов е...

Йорданка Фандъкова: В момента изграждаме първия елемент от първи етап – депото. Това е вече факт. В понеделник обявяваме поръчката за компостиращите инсталации, за които имаме финансирането. В зависимост от това как ще протече тази поръчка, вече зависи конкретните срокове. И това, което е важно да подчертая е, че вследствие анализа, който е готов, и аз съм много благодарна на Европейската комисия и на Европейска инвестиционна банка за това, че ускориха гледането без никакви компромиси, доказа и потвърди всъщност технологията, която беше посочена в апликационната форма.

Водещ: Добре. Благодаря Ви, г-жо Фандъкова, за това интервю. Йорданка Фандъкова – кмет на столицата, гост на „Денят започва”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пожарът в землището край Пловдив е потушен
Пожарът в землището край Пловдив е потушен
22:39, 24.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
Заплаха за протести: Земеделци са недоволни, не им изплащат "Украинска помощ"
22:15, 24.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
Задържаха тракториста, предизвикал пожар в Стрелча
22:00, 24.07.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани
21:16, 24.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Техническият проблем на летище София е решен
Техническият проблем на летище София е решен
20:31, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
Кой е "Горският трол", спрял събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански?
20:27, 24.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
19:44, 24.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
19:25, 24.07.2024
Чете се за: 06:32 мин.
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
Богдан Богданов: Отказах на Петър Танев пост в Министерството на икономиката, защото имах оперативна информация
19:11, 24.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон
19:05, 24.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел
18:46, 24.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
4 плажа в Добричко остават без спасители
4 плажа в Добричко остават без спасители
18:40, 24.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Топ 24
Най-четени
Пожар край Костинброд
Пожар край Костинброд
PARK(ing) Day в София
PARK(ing) Day в София