През есента поминък някои българи намират в едно растение, за което все по-често говорим в последните години - кестена. Често наричаме София градът на кестените, знаем ли обаче какво стои зад столичния символ и защо кестените имат място в гардероба ни?
С дивите кестени обаче се предпазваме не само от дупките по дрехите, но и от тези в озоновия слой.
Ганета:
- Само от тази алея, за която се грижим вече две години, сме преработили около 800 кг въглероден диоксид.
Ганета и Ива организират ежегодни кампании за защита на дивите кестени и казват, че седемте хиляди дървета конски кестен в столицата са нейна емблема.
Ива:
- В казармата едно време знам, че софиянци са ги наричали "кестени" - "Мани го тоя кестен".
В духа на традициите, няма софийска есен и без парещи и ароматни кестени. За ядене обаче стават само питомните.
Продавачка:
- Всички видове ядливи кестени стават за варене, но не всички стават за печене.
Варени или печени, кестените се оказват доста калорични - на 100 грама се падат около 250 калории. За сметка на това обаче имат почти толкова витамин С, колкото и лимона.
Ива:
- Освен това кой не е изразявал гнева си, когато кестен му е надупчил колата.
Така не на последно място кестените се оказват и начин за справяне със стреса.
Полет на началника на щаба на либийската армия загуби радиовръзка над Анкара