За първи път тази година "Киномания" ще предложи "кулинарно кино" на своите почитатели. Селекционерите на фестивала са подбрали култови игрални филми, в които изкуството на добрата храна е част от изкуството да живееш. Друг любопитен детайл е, че по време на прожекциите в кафене "Мати" в НДК на зрителите ще бъдат поднесени същите ястия, които консумират героите на екрана. Първият филм тази вечер е носителят на "Оскар" - "Угощението на Бабет". Вижте подробностите в следващия репортаж.
За първи път тази година "Киномания" ще предложи "кулинарно кино" на своите почитатели. Селекционерите на фестивала са подбрали култови
игрални филми, в които изкуството на добрата храна е част от изкуството да живееш. Друг любопитен детайл е, че по време на прожекциите в кафене "Мати" в НДК на зрителите ще бъдат поднесени същите ястия, които консумират героите на екрана. Първият филм тази вечер е носителят на "Оскар" - "Угощението на Бабет". Вижте подробностите в следващия репортаж.
През 1987-ма "Угощението на Бабет" става първата датска продукция с "Оскар" за чуждоезичен филм плюс още десет фестивални награди. Сюжетът
събира две възрастни сестри в изолирано селце и строг баща - пастор. Чудесата се случват, когато парижанката Бабет, всепризната готвачка,
идва да работи при сестрите и прави невиждано угощение в протестнатската общност.
Владимир Трифонов - кинокритик:
- Излъчва послания за хармония и наслада - това е най-вдъхновяващият филм за готвенето и за удоволствието от храната изобщо, правен някога
и заслужено е считан за най-добрия кулинарен филм в историята на киното.
Пъдпъдъци в гнезда ядат героите на филма, а Диляна Янева ги подготвя в своята кухня за първите зрители на кулинарното кино.
Диляна Янева:
- Сливите са мариновани в порто и арманяк, а иначе пъдпъдъкът се увива - под крилцата му се слагат сливките и след това се увива хубаво в беконче... Добър апетит! Вкусно кино!
Всеки филм от поредицата ще има за домакини известни актьори като Владимир Пенев и Марта Вачкова, която, оказва се, отдавна е влюбена в
датския филм.
Марта Вачкова:
- Но най-вече се влюбих в идеята, че на една красива маса сред едни хубави ястия човек може да събуди любовта в другия. И аз мисля, че
наистина на маса се раждат прекрасни идеи - личи ми, пълна съм с идеи. И храната - начинът, по който я приготвяш, начинът, по който я
консумираш - това е изобщо вкус към живота, вкус към изкуството.
Следващите прожекции са "Шоколадови уроци" и "Кулинарен тур".