За предстоящите Коледни и Новогодишни празници в зимния курорт Банско вече може да опитате банско суши. Майстор-готвачът Васил Арнаудов решил да експериментира и направил алтернативно на японското ястие, като вместо риба съчетава по 20 грама бански мезета с японски ориз. Още за това кулинарно изкушение с екзотичен привкус - в репортажа на Елена Чимева.
Банското суши е странна интерпретация на японското и го няма никъде по света. Авторът му - 29-годишният кулинар Васил Арнаудов се шегува, че ако в Япония научат за експеримента, сигурно ще дадат награда за главата му. За българо-японския шедьовър се използват филе Елена, бански старец, пресен лук, червена чушка, краставица, японски ориз и пресовани водорасли.
Васил Арнаудов - майстор-готвач: „Негири се казва сушито, което се приготвя по следния начин - върху топче от ориз се поставя част от плънката, която в много случаи е риба, но в нашия случай е бански старец.”
В банското суши има и символика, разказва още майсторът, белият цвят на ориза, зеленият на пресния лук и този на червената чушка оформят българския трибагреник.
Васко:
- Сушито е една много здравословна храна, предпочитана от много спортисти, от много хора, които са на някакво разделно хранене, които обръщат внимание на здравето си.
Когато продуктите са в суров вид или варени, а не пържени, се запазват всички стойностни качества на храната, която поглъщаме, казва още майсторът-кулинар.