В Родопите хората вярват, че в нощта на Бъдни вечер небето се отваря, а колкото повече са звездите, толкова по-богата ще е предстоящата година.
В Родопите хората вярват, че в нощта на Бъдни вечер небето се отваря, а колкото повече са звездите, толкова по-богата ще е предстоящата година. Празникът е посветен на дома и семейното огнище, а всичко, което се върши в този ден е свързано с надеждата за здраве и благополучие.
Бъдни вечер е времето когато цялата фамилия Бабаджанкови се събира в къщата им в смолянския квартал Райково. Подготовката за празника започва рано сутринта, като всеки си има задължения.
Веселина Бабаджанкова: - Аз правя сармите в момента, ще направя и тиквеник. Етърва ми и сина ми по традиция месят питата, свекърва ми, понеже е на дървена печка, тя най-сложното - фасула ще свари, защото най-дълго трябва да се прави това нещо.
В дома на Веселина приготвят 13 постни ястия - за всеки месец от годината и едно за Бога. Преобладават зърнените храни, за да има плодородие.
Веселина Бабаджанкова: - Вечерта като са съберем, най-напред ще прикадим, това го прави племенника ми Митко. Сядаме всички на трапезата, най-възрастният хваща питата и най-напред отчупваме парче за Богородица, след това за къщата, след това за най-възрастния и така за всички. Като ние си имаме още една традиция... с моя внук викаме Богородица, понеже така се е правило в старо време: "Богородице, слези да вечеряме" - три пъти го правим.
По традиция трапезата не се вдига, а в камината цяла нощ ще гори бъдник.
Полет на началника на щаба на либийската армия загуби радиовръзка над Анкара