НОВИНИ

Археолози в надпревара с багери

След 3200 години, останките на едно тракийско селище бяха преместени изцяло от мястото на обитание на едни от първите траки.Селището от късната бронзова епоха беше открито по трасето на северната тангента на околовръстното шосе. Притиснати от строителите, арехолозите бяха принудени да работят в надпревара с багерите.В този ритъм се включи и Мария Чернева с оператора Красимир Стоичков.

Мария Чернева
от Мария Чернева
13:08, 22.11.2015
Чете се за: 03:37 мин.
Новини от миналото

Много дълго, 3 200 години земята пазеше спомена за тях. Но вместо достолепно да разказва, лепкавият чернозем се задъха от тичащи археолози и ревящи багери.

Били са траки. В късната бронзова епоха вече са крачели по земите ни. Съвременици на троянската война, в която Омир дори говори за бляскав тракийски цар. Но тези тук са живели в мир. В плодородната земя между няколко реки. Със загадъчни вярвания и обичаи.

Виктория Петрова - археолог: Това е една от характерните структури за този период на късна бронзова епоха, яма, която е запълнена с останки от постройки от жилища съществували през този период. Погребвали са си къщите - нещо такова. Има и такава теория да, за погребване на къщите.

Трупането на останки от къщи в ями е обичай, който се среща от преди 8 хиляди години. Дали обаче тук са погребвали къщите си, защото вярват, че и те имат душа или причините са съвсем други - археолозите не могат да кажат. Освен фактите - всичките къщи в селото са били запалени. Изпратили са проби за анализ, за да разберат дали са горели по едно и също време

Таня Христова - археолог: Ако има разминаване, вече можем да помислим за това, че първо са били там настъпило е нещо, което е наложило пожар или е инцидент.

Въпрос: Какво може да е това нещо?

Таня Христова - археолог: Не искам да гадая, но защо да не предположим и един такъв вариант станало е болест, нещо друго наложило е и един вид като пречистване опожарява се.

А то заради пожарите сега въобще е възможно да се открият останки. Със стени от дървени колове и плет измазан с глина, нищо нямаше да е останало, ако огънят не ги беше изпекъл.

Таня Христова - археолог: Тука са останките ето тази част е остатък от къща и ето го остатъка останките които са останали от огнището

Въппрос: Вие сте седнали в огнището

Таня Христова - археолог: До огнището.

Виктория Петров: Вътре в къщите си има всички елементи, които са типични за едно жилище огнища хромелни камъни керамични съдове.

Таня Христова: Един от целите съдове, стоял вътре в къщата

Въпрос: Каничка, стомничка!

Таня Христова: Да, каничка.

Въпрос: За вода или за вино?

Таня Христова: Ами и за двете.

И не са открили никакви копия, стрели или брони. Мирни, отрудени траки, които са обработвали земя и са гледали животни. Един бронзов сърп, големи разлати съдове, в които са си готвили, прешлени за предене и тъкане на платна попълват донякъде картината на тяхното битие. Каква беда ги е сполетяла и дали са се справили, можем само да гадаем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощта на театрите
"Нощта на театрите"
Малките репортери се срещнаха с децата от Детската Евровизия
"Малките репортери" се срещнаха с децата от Детската Евровизия